250 gram kavring
(eller annat mörkare bröd)
100 gram smält smör
Fyllningen:
5 gelatinblad
400 gram phialdelphiaost
3 dl crème fraiche 34%
1 finhackad rödlök
1 burk med röd kaviar/stenbitsrom
500 gram räkor med skal
2-3 msk finhackad färsk dill
1-2 msk nypressad citronsaft
salt & peppar
Dekorera med ägg räkor dill eller
lite vad du tycker passar fint.
Mixa brödet i en mixer – det funkade lika bra med
en stavmixer – smält smöret i en kastrull och blanda i
brödsmulorna. Rör tills det blir lite degigt, fördela ut i
en form med avtagbara kanter (cirka 24 cm) platta till
och ställ kallt. Lägg sedan gelatinbladen i kallt vatten
i cirka 5 minuter. Under tiden rör du ihop crème
fraiche, philadelphiaost, finhacka löken (en halv om
det är en större lök) och skala och hacka räkorna. Rör
ner detta i crème fraiche-smeten, och vänd sedan ner
finhackad dill, citron och romen. Smaka av med salt &
peppar. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och smält
på svag svag värme tills alla har smält samman. Vänd
ner och rör om i smeten tills det är väl blandat. Fyll
på smeten över kavringsbottnen och ställ kallt i minst
fem timmar eller gärna över natten.
Precis innan servering dekorera med räkor, ägg eller
vad ni tycker om. Perfekt krämig och med massor av
smak.