Receptbok 2012 - page 58

4 portioner
800 g oxfilé
smör
salt
svartpeppar
Värm ugnen till 150 grader.
Bryn oxfilén runt om i smör i en
stekpanna. Salta och peppra. Flytta
sedan över den till en ugnsfast
form. Stek i ugn med en stekter-
mometer. Vid 60 grader är köttet
medium/rare. Ta ut köttet och lägg
det i folie minst 20 minuter innan
det serveras.
Rättikagratäng
300 g rättika
1 krm salt
2 liter vatten
1 gul lök
2-3 pressade vitlöksklyftor
2 dl crème fraiche
2 dl vispgrädde
200 g philadelphiaost (naturell)
svartpeppar
2 1/2 dl riven västerbottenost
smör till portionsformarna
Värm ugnen till 200 grader. Skala
och skär tunna stavar av rättikan.
Koka upp vatten med salt och koka
rättikastavarna i 12 minuter. Skala
och strimla löken. Häll av vattnet
till rättikan och varva rättika och lök
i dem smorda portionsformarna.
Pressa vitlöken och blanda med
crème fraiche, vispgrädde, phila-
delphiaost och svartpeppar. Häll
det i formarna. Gratinera i nedre
delen av ugnen i 30-35 minuter
eller tills den känns mjuk. Strö över
ost och gratinera i några minuter
tills osten har fått fin färg.
Vitlökssmör
150 g rumstempererat smör
2-3 vitlöksklyftor
1/2 dl färsk persilja
några droppar worcestershiresås
salt
peppar
Mixa allt i en matberedare. Rulla in
vitlökssmöret i plastfolie och lägg i
kylen fram till servering.
Serveras tillsammans med lättkokt
sparris.
O x f i l é
me d v it l ök s smö r , r ät t i k ag r at äng och s pa r r i s
1...,48,49,50,51,52,53,54,55,56,57 59,60,61,62,63,64,65,66,67,68,...110
Powered by FlippingBook