Deg:
3 dl vetemjöl
100 g smör eller
margarin
3 msk vatten
Fyllning:
1½ dl socker
150 g smör eller
margarin
2 citroner rivet skal
och pressad saft
(knappt 1 dl saft)
2 ägg
2 äggulor
Maräng:
3 äggvitor (2-3 st)
4 msk socker
amerikansk citronpaj
Lemon meringue-pie
Lägg mjöl och matfett, skuret i mindre bitar, i en matberedare
eller bunke. Hacka samman det till en grynig massa.
Tillsätt vattnet och arbeta ihop degen snabbt. Platta ut den
något och svep in den i plastfolie. Låt den vila kallt ca 1 timme.
Kavla ut degen till en platta och klä botten och kanter
på en pajform, ca 25 cm i diameter. Picka botten och vik
aluminiumfolie över kanten. Ställ formen svalt 10 min. Grädda
pajskalet i 200°, ca 15 min. Ta bort folieremsan efter 10 min.
Ta ut pajskalet och låt det svalna.
Blanda under tiden alla ingredienser till fyllningen i en kastrull.
Låt den sakta sjuda upp under vispning tills krämen är tjock
och luftig. Kyl den snabbt under vispning (i kallt vatten i
diskhon) och häll den kall i pajskalet.
Öka ugnsvärmen till 250°.
Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt sockret i omgångar
under fortsatt vispning. Bred marängmassan ”toppigt” över
pajen och grädda på mellanfalsen i ugnen 2-3 min eller tills
marängen fått lite brun, vacker skiftning.
Servera pajen ljummen eller kall.