2 ”huvuden” Romansallad
2 sardeller
1 klyfta vitlök
1 msk Dijon senap
1 ägg
ca 1.5 dl olja efter smak
(ex. jungfru olivolja eller kallpres-
sad rapsolja)
1 dl finriven parmesanost
flingor av parmesanost efter smak
grovmalen svartpeppar
1 dl valnötter
1 dl krutonger
För en ”matigare” sallad kan, med
fördel, exempelvis bacon eller
kyckling adderas.
Gör så här:
Mosa de två sardellerna tillsam-
mans med den pressade vitlöks
klyftan.
Tillsätt senapen samt ägget.
Rör allt till en jämn ”smet”.
Tillsätt oljan under vispning. Börja
försiktigt med en tunn stråle till
dess att dressingen emulgerar.
Fortsätt vispa i olja till dess dres-
singen börjar tjockna något. Allt
som allt cirka 1,5 dl olja.
Vispa därefter i den finrivna par-
mesanosten samt tillsätt grovmalen
svartpeppar efter smak (det bör
vara ganska rikligt).
För en lite syrligare dressing kan
saften från en halv citron pressas i
under omrörning.
Skölj salladen och lägg upp på ett
stort fat. Bladbitarna bör vara gan-
ska stora. De inre, mindre, bladen
behålls gärna hela.
Ringla över dressingen och strö ost
flingor, krutonger, samt de sönder-
brutna valnötterna över.
Lägg knaperstekt bacon eller strim-
lor av stekt kyckling på topp.
Ät och njut.
C E A S A R S A L L AD