Deg:
50 g smält smör
1 dl vatten
25 g jäst
knappt ½ tsk salt
1 ägg
ca 5 dl vetemjöl
Fyllning:
1 grillad kyckling
200 g rökt skinka
4 msk ketchup
2 vitlöksklyftor
½ msk paprikapulver
½ msk curry
1 tsk kardemumma
2 dl crème fraiche
3 dl riven ost
Garnering:
Uppvispat ägg
paprikapulver och riven ost
läcker kycklingpirog
Kycklingpirog
Smula sönder jästen i en bunke och blanda i det
fingervarma smälta smöret blandat med vattnet. Tillsätt
salt, ägg och arbeta in vetemjölet. Låt jäsa till dubbel
storlek (ca 30 min).
Hacka kycklingen, skinkan och vitlöken. Blanda samtliga
ingredienser till fyllningen.
Klä en plåt med bakplåtspapper. Kavla ut degen till en
oval, stor som plåten. Lägg fyllningen på ena deghalvan
och pensla degkanten med uppvispat ägg. Vik över den
tomma deghalvan och tryck till kanten hårt med en gaffel.
Låt pirogen jäsa upp innan den penslas med ägg, pudra
över lite paprikapulver och strö på riven ost.
Grädda i 200-225° i ca 20 min eller tills pirogen har fått
fin färg. Servera med en sallad.
Pirogen kan frysas in ogräddad. Låt den jäsa lite på en
bricka och ställ sedan brickan i frysen. När pirogen är
frusen kan den flyttas till en fryspåse.