250g smör
250 gr mörk choklad
2 msk snabbkaffepulver
6 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
1½ dl kakao
½ tsk bikarbonat
5½ dl strösocker
4 ägg
2 msk olja
1½ dl lättfil
Glasyr:
250 gr mörk choklad
1½ dl grädde
1½ dl strösocker
chokladgyttjekaka
Värm ugnen till 160°. Pensla en djup, rund form med
löstagbar kant, ca 22 cm i diameter, med smält smör eller
olja. Täck botten och sidorna med bakplåtspapper och låt
det sticka upp minst 2 cm över kanten.
Rör smör, choklad och kaffe i en kastrull med 1½ dl hett
vatten på svag värme tills smöret och chokladen har smält
och det hela blivit till en slät smet. Ta av från värmen.
Blanda mjöl, bakpulver, kakao och bikarbonat i en stor
bunke. Rör ned sockret. Tillsätt äggen blandade med
olja och lättfil och rör med en stor metallsked långsamt
ihop det med de torra ingredienserna. Tillsätt den smälta
chokladsmeten och rör om så att allt blandas.
Lägg över smeten i formen och grädda i 1 tim 40 min. Prova
med provsticka: är kakan inte torr inuti, grädda ytterligare
5-10 min. Låt kakan svalna och lossa den ur formen när
den svalnat helt.
Gör glasyren: lägg alla ingredienser i en kastrull och rör
om på svag värme tills det smält. Koka upp, sänk värmen
och sjud i 4-5 min. Ta av från värmen och låt svalna något.
Ställ ett galler på ett bakplåtspapper och ställ kakan på
gallret. Häll glasyren över kakan och se till att den får ett
jämntjockt, heltäckande lager runtom.