Receptbok 2009 - page 129

200 gram smör
1 påse saffran (0,5 g)
1 sockerbit
3 dl strösocker
1½ dl vispgrädde
1 apelsin, rivet skal och saft (ca 1 dl)
2 ägg
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Topping:
100 g smält smör, (låt svalna!)
100 g Philadelphia-ost
1½ dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 citron, rivet skal och saft (ca ¾ dl)
Garnering:
mörk choklad
Apelsin- och saffranskaka
Sätt ugnen på 175°. Smält smör och låt det
svalna. Stöt saffran tillsammans med sockerbiten
i en mortel. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt
saffran, grädde, smör, apelsinskal och apelsin-
saft. Blanda sedan mjöl och bakpulver och rör
ner i smeten. Häll smeten i en smord och bröad
form. Den ska vara cirka 24 cm i diameter.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 40 min.
Låt kakan kallna.
Vispa samman ingredienserna till toppingen till
en fluffig smet. Bred smeten över kakan och strö
över hyvlad choklad. Låt stå kallt till servering.
Apelsin-
och saffranskaka
1...,119,120,121,122,123,124,125,126,127,128 130,131,132,133,134,135,136,137,138
Powered by FlippingBook