5
Hotell Höga Kusten har, precis som så
många andra företag inom hotell– och
restaurangnäringen, ett så gott som
ständigt behov av medarbetare, men det
saknas ofta utbildad arbetskraft.
Nu har hotellet tagit initiativ till ett nytt grepp
i samarbete med Ådalsskolans gymnasium -
en ny lärlingsutbildning.
Från och med i höst deltar två elever i projek-
tet under programmen Hotell och Turism och
Restaurang och Livsmedel. En av dem, Ceci-
lia Palm, finns på Hotell Höga Kusten.
– Under två dagar är eleverna i skolan och lä-
ser kärnämnena, resterande tre dagar i veck-
an är de ute på arbetsplatserna och får lära
sig yrket från grunden, säger Peyman Vahedi,
rektor på Ådalsskolan.
Peyman hoppas och tror att den här model-
len kommer att bli både vanligare och attrak-
tivare under de kommande åren.
– Att skolan kan samarbeta med arbetsgi-
vare och skapa utbildningar som tillgodoser
det faktiska behovet på arbetsmarknaden är
optimalt.
Ådalsskolan har idag åtta av tolv yrkespro-
gram.
– Målsättningen är att vi ska vara heltäckan-
de i framtiden.
Andreas Kindahl på Hotell Höga Kusten är
mycket positiv till att lärlingsprojektet nu in-
letts och menar att det här är en unik möjlig-
het till en bra karriär.
– Jag har jobbat länge i den här branschen
och jag kan lova att de som går den här ut-
bildningen, där teori och praktik kombineras,
kommer att ha enorma förutsättningar till
toppjobb och anställningar över hela världen.
– Min förhoppning är att de ungdomar som
går den ska bli kvar hos oss ett tag och sedan
prova sina vingar på andra ställen. Och, att vi
hela tiden kan fylla på med nya lärlingar.
VI TAR NYA GREPP FÖR ATT UTBILDA
FRAMTIDENS
MEDARBETARE