Pajskal:
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
125 gr smör
1 st äggula
eller 2-3 msk vatten
Fyllning:
1 st lime
1 st citron
3 st ägg
2 dl strösocker
2 msk vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 dl vispgrädde
Garnering:
1 st lime
florsocker
Mät upp vetemjöl och strösocker i en bunke och
blanda. Tillsätt smöret och dela det gärna i mindre
bitar och låt stå en stund så det blir rumsvarmt.
Arbeta ihop till en grynig massa.Tillsätt äggula eller
vatten och arbeta ihop till en smidig deg.
Tryck ut degen i en pajform ca 24 cm i diameter.
Ställ in pajskalet i kylen minst 30 minuter
Gör under tiden fyllningen och sätt ugnen på 200°C.
Tvätta skalet på citron och lime och torka av så det är
torrt. Riv sedan skalet på lime och citron och pressa
ur saften.
Vispa ägg och socker pösigt till en ljusgul smet.
Tillsätt vetemjöl och vaniljsocker. Vispa.
Tillsätt grädden (som ej behöver vispas) samt rivet
citron- och limeskal och citron- och limesaft. Vispa
ihop till en jämn smet. Häll fyllningen i pajskalet.
Grädda i nedre delen av ugnen i 200°C i ca 30
minuter. Låt pajen svalna.
Sikta över florsocker och skiva lime och garnera med.
Serveras med vispad grädde.
Citronpajen kan serveras antingen lite ljummen eller
kall.