Gästguide Höga Kusten 2013 - page 10

uppvisar en häpnadsväckande
variationsrikedom med dramatisk
kust och natursköna dalgångar.
)¸S mOOT EF TLPHTLM¸EEB WJEEFSOB
EF mTLSJLB TKÈBSOB PDI ¸MWBSOB EF
röda klipporna av nordingrågranit,
havsfjärdarna och vikarna som skär
in i landet .Utsiktsbergen är många
och färgerna och ljuset växlar med
årstiderna.
Möjligheterna till ett aktivt friluftsliv
är obegränsade. Det kan gälla
VQQMFWFMTFS J FO LBOPU FMMFS nPUUF
på sjön, älven eller havet, på en
cykel längs slingrande byvägar, i en
säkerhetssele på bergväggen, på
en galopperande häst eller vand-
ring längs fantasieggande stigar.
Fiskelycka vid älv, sjö eller hav. Det
är bara att ta för sig. Bakom nästa
LSÈO mOOT FUU OZUU ¸WFOUZS
/"563&/ /BUVSF
Nature exhibits extreme variation with a dramatic coastline and beauti-
ful valleys. Then there are the wooded expanses, the lakes and rivers
UFFNJOH XJUI mTI UIF SFE DMJGGT PG /PSEJOHSº HSBOJUF UIF CBZT BOE JOMFUT
UIBU DVU JOUP UIF MBOE BOE UIF EJWFSTF nPSB BOE GBVOB 5IFSF BSF TUVOOJOH
views from high hills, and colours and light that change with the season.
J )ÈHB ,VTUFO CZHHFS PGUB Qº mTL
TPN SºWBSB '¸STL mTL TPN SÈLT
eller gravas är välkända lokala
delikatesser, men helst ska den
förstås vara ”sur”. Surströmmingen
räknas som den lokala nationalrät-
ten och doften delar befolkningen
i två delar. Tunnbrödet har också
mycket gamla traditioner i områ-
det. Det bakas fortfarande i små
bagarstugor ute i byarna. Kolbul-
len; som ursprungligen tillagades
hos skogshuggare och kolare i vårt
skogslandskap, serveras ofta vid
vildmarksäventyr och evenemang.
&UU nFSUBM SFTUBVSBOHFS J PNSºEFU
serverar lokala läckerheter på
traditionellt sätt.
."5&/ 'PPE
'PPE BMPOH UIF )JHI $PBTU JT NPTUMZ CBTFE BSPVOE mTI 'SFTI mTI UIBU JT
smoked or cured is a well-known local delicacy, but it should preferably
be fermented. Fermented Baltic herring (surströmming) is considered
a local yet national dish; its fragrance generally divides people into two
camps – haters and lovers.
10
1,2,3,4,5,6,7,8,9 11,12,13,14,15,16,17,18,19,20,...100
Powered by FlippingBook