Hogakustenhotell_2014 - page 11

11
Livsnjutning kan vara en provning.
Fråga Klas Strandberg.
Han är dryckesspecialisten som leder de
flesta provningarna av till exempel vin,
whisky och öl på hotellet.
– Intresset för dryckesprovningar är stort i
Sverige och Ångermanland är inget undan-
tag. Nästan alla provningar på Hotell Höga
Kusten är fullbokade, säger han.
Då syftar han på de utannonserande prov-
ningarna. Sedan är det ännu fler som bokas
av grupper och konferenser. Året om.
En av senare års mest populära provningar
har varit den av Amaroneviner.
– Svenskarna är i ett internationellt per-
spektiv jättekonsumenter av Amarone. Det
har blivit ett modevin.
Amaronevinerna produceras i trakterna
av Verona, Italien, där det speciella klima-
tet ger druvor som både har syra och söt-
ma och passar perfekt att göra kraftfullt vin
på. Processen att framställa Amarone kallas
appasimento och innebär att man efter att
druvorna skördats på hösten låter dem torka
i cirka 100 dagar, vilket ger russinlika druvor.
Sedan krossas de, jäsning vidtar och lagring
på träfat i fyra år. Efter tappning lagras vinet i
ytterligare ett till upp till 15 år.
– Champagne är vi svenskar också stora
konsumenter av. Därför vill många lära sig
mer även om champagne.
– Whisky har varit hett länge och här uppe
har intresset fått en skjuts sedan Box De-
stilleri startade tillverkning, säger Klas.
Han skulle gärna se att fler också upptäck-
te rom. En provning av rom och choklad kan
ge en aha-upplevelse för många.
– En stor fördel med provningarna på Ho-
tell Höga Kusten är att restaurangen har ett
bra utbud av alkoholhaltiga drycker, vilket gör
att deltagarna kan testa olika sorter efteråt.
Den höga klassen på mat och den välorgani-
serade verksamheten i restaurangen är också
ett stort plus.
Titta på aktivitetsprogrammet på mittupp-
slaget. Där hittar du säsongens alla dryckes-
provningar som är spikade. Fler tillkommer
och uppdateras på vår hemsida.
ETT PROV PÅ
LIVS-
NJUTNING
1...,2,3,4,5,6,7,8,9,10 12,13,14,15,16
Powered by FlippingBook