

Växa Sverige Nytt
|
9
Gustav Kämpe komtillbaka till Torpet Lantbruk
efter mer än tio år; det var en lång resa och det
tog många år för honom innan han bestämde
sig för att ändå bli mjölkproducent. När han
bestämt sig gjorde han det på riktigt.
Gustavs väg tillbaka för att driva familjeföre-
taget influerades av hans universitetstitel som
miljö-ingenjör, liksom av jobbet inom ett av de
stora jordbruksföretagen i Sverige och mycket
också av sin fru som tycker om lantbrukslivet.
Allt detta var avgörande för honom för att
komma tillbaka dit han växte upp. Den här
gången var han angelägen om att utveckla ett
nytt sätt att förvalta gården. “Jag har hittat ett
nytt sätt att bli inspirerad av lantbruket; det
kommer ur ett annat perspektiv”, säger Gustav
som han samtidigt säger att VikingGenetics är
en viktig del av den nya eran på Torpets Lant-
bruk.
Han och hans fru flyttade till gården för åtta
år sedan. De startade ett företag för att kunna
sköta gården tillsammans med Gustavs pappa,
Kurt Kämpe. Förra sommaren köpte de hela
gården; och på ett år har de ökat antal djur
från 100 till 200 och byggt en ny ladugård med
tre mjölkrobotar.
“Ett av målen för mig och Sofia var att ta hand
om gården. Vi ville utveckla det. Detta har va-
rit målet de senaste 8 åren och nu är vi här”,
tillägger han.
En tydlig och långsiktig avelsplan
Torpet Lantbruk har 200 hektar åker och 60
hektar vall. Egendomen ligger nära vattnet
och är omgiven av stora träd; korna går direkt
från mjölkroboten till beteshagen.
Familjen Kämpe har en långsiktig avelsplan
som redan positionerat dem på kartan över
framgångsrika gårdar i Sverige.
Torpet Lantbruk är en blandbesättning, 60%
VikingRed och 40 % Holstein; mjölkproduk-
tionen är 11 100 kg ECM; vilket gör att de
ligger över genomsnittet i Sverige som är 10
239 kg ECM för Holstein och 9 529 kg ECM för
VikingRed.
Genetiken från VikingGenetics är en av hörn-
stenarna bakom dessa höga siffror. Gustav har
seminerat de bästa hondjuren på gården med
X-Vik för att öka antalet kvigor efter de bästa
korna.
När vi väljer tjurar för nästa generation, tittar
vi på egenskaper som avkastning och juver
som lämpar sig för robotar. “Vi tittar mycket
noga på NTM; det är på så sätt du gör en lång-
siktig avelsplan”, berättar han.
Han har även en lönsamplan för de kvigor som
han inte kommer använda sommödrar till näs-
ta generation av mjölkkor. Han förklarar att
sedan priset på kött blir bättre på den lokala
marknaden bestämde han sig för att seminera
dem med köttras.
Faktaruta Torpet Lantbruk:
Mjölkproduktion:
11 100 kg mjölk
Protein:
3.6 %
Fett:
4.3 %
Tre mjölkrobotar
Två anställda och en praktikant
180 mjölkkor och vill öka till 200.
Torpet Lantbruk
– ny generation som satsar
Som barn ville Gustav Kämpe inte bli lantbrukare. Han växte upp omgiven
av kor eftersom hans föräldrar var mjölkproducenter, men att se dem arbeta
på gården var inte något han blev inspirerad av. “Jag ville aldrig göra det
hårda arbetet!” medger han och skrattar.
Gustav Kämpe bland en grupp kvigor.