Previous Page  8 / 16 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 8 / 16 Next Page
Page Background

8

|

Växa Sverige Nytt

“Jag har alltid velat bli lantbrukare, det finns i

mitt blod”, säger Claes Johansson, fjärde gene-

rationens ägare av Märene Mjölk, omgiven av

sitt arbetslag runt mötesbordet.

Märene Mjölk utanför Skara är en ren Holste-

in-besättning och det är en plats full av liv, pro-

jekt, drömmar och kompromisser.

“Fika-mötena vi har är viktiga. Alla är här och

vi pratar om våra mål; vi diskuterar, vad vi vill

och hur vi vill ha det, sedan sätter vi målen”

förklarar Claes sambo, Amanda Jansson.

Nästa stora projekt som det är fullt fokus på

är att bli en ekologisk mjölkgård och då drar vi

nytta av våra ”gröna kor” som Claes Johansson

hänvisar till i sin Holstein besättning. “Vi har

alltid varit en besättning somanvänt VikingGe-

netics tjurar. De har alltid gjort ett bra jobb och

vi gillar VikingHolstein eftersom de är friska”,

säger han.

Friska kor och hög produktion tillsammans

med en ökad efterfrågan på ekologiska pro-

dukter håller teamet motiverat att göra Mä-

rene Mjölk till en ekologisk gård. “Om du har

fina friska kor som producerar mycket på bete

i din besättning, då har du tjänat mycket när

du ska prata med konsumenter” säger Claes.

Avelsplanen på hans gård strävar efter effek-

tivitet och strategin är utformad in i minsta

detalj. Förmannen, Jakob Nielsen, förklarar

att de gör genomiska test på alla födda kvigor

och 10% av de med lägst resultat skickas till

slakt för att hålla en hög NTM (Nordic Total

Merit) nivå på besättningen och högre gene-

tiskt framsteg.

De använder även X-Vik för att garantera att

de får kvigor på sina bästa kor. “Vi vill ha en

ko som mjölkar 11 000-12 000 kg – inte bara

9 000 kg per år. Även om det är en bra ko så vill

vi inte ha döttrar efter henne; istället semine-

rar vi dem med köttras”, förklarar han.

Med 10 % av de kvigor med lägst NTM som går

till slakt och 10 % som semineras med köttras,

så kommer vi öka den genetiska nivån i vår be-

sättning och därmed vår lönsamhet.

Med 11 500 kg ECM (energi korrigerad mjölk)

mjölk per år i genomsnittlig produktion, pro-

ducerar Märene Mjölk över genomsnittet i

Sverige som är 10 239 kg ECM för Holstein.

Märene Mjölk AB utanför Skara är på väg att ta ett stort steg för att bli en ekologisk mjölkgård.

De har sedan lång tid tillbaka avlat för friska kor, vilket gör övergången till ekologisk gård lite lättare.

För oss är

ekologiskt lantbruk

framtiden. Vi har friska

kor som gör jobbet på

gården lättare.”

Claes Johansson

och Amanda Jansson

Vikings tjurar

passar för ekologisk

mjölkproduktion

Märene Mjölk AB ligger strax utanför Skara

Totalt antal kor

220

Produktion

11 042 kg mjölk per år och 11 543 kg ECM

Fett

4,3 %

Protein

3,6 %