Situationshandbok 2023-2024 v1.0

SITUATION 5.5 Halvvägs in i den första perioden skadar sig Lag A:s målvakt och lämnar matchen. Reservmålvakten kommer in och eftersom Lag A har en tredjemålvakt i arenan och eftersom förstamålvakten inte kommer komma tillbaka så byter de om sin tredjemålvakt och placerar denne på bänken. Reservmålvakten släpper in tre billiga mål, men spelar klart perioden. När den andra perioden ska starta är det tredjemålvakten som tar plats mellan stolparna. Ingen av de första två målvakterna syns på bänken. Vad ska domarna göra? Var hittar du detta i regelboken? SVAR Eftersom tredjemålvakten bara får komma in i spel om både förstamålvakten och reservmålvakten är ospelbara, ska huvuddomaren fråga lagets tränare om reservmålvakten är skadad eller sjuk. Om svaret är ja ska tredjemålvakten tillåtas spela. Om svaret är nej ska reservmålvakten komma tillbaka. Regel 5.3. SITUATION 5.6 Spelare #12 är upptagen på laguppställningen med fel namn (namnet är en dubblett av en annan spelare på laguppställningen). Detta påpekas för huvuddomarna under matchens gång. Är det namnet eller numret (eller båda) som måste vara rätt på laguppställningen? Exempel: #2 Sara Svensson #4 Anna Andersson #8 Karin Karlsson #10 Johanna Johansson #12 Sara Svensson SVAR Namnet måste vara rätt. #12 skulle ha listats som Sara Eriksson och inte Svensson. Därför ska #12 diskvalificeras från matchen. Regel 5.1 och Regel 5.2. SITUATION 5.7 Lag A leder med 4-0. Vid tiden 8:59 i den första perioden informerar Lag B domaren om att A13 inte är med på laguppställningen. A13 har gjort 3 mål. Vad ska domaren göra? Var hittar du detta i regelboken? SVAR A13 ska diskvalificeras från matchen. Eftersom Lag B påpekat detta för domarna under ett vanligt spelstopp kan inget mål underkännas. Regel 5.2. SITUATION 5.8 A1 som är målvakt har ådömts game misconduct tidigt in den första perioden. Reservmålvakten som spelat sedan dess har nu skadat sig och kan inte fortsätta. Lag A har ingen tredjemålvakt. Får de ta tillbaka A1 som togs bort från matchen tidigare? SVAR Nej. A1 är diskvalificerad efter sitt game misconduct. Lag A får byta om någon av de 20 utespelarna till målvakt. Regel 5.3.