Situationshandbok 2023-2024 v1.0

SITUATION 63.11 Med tre minuter kvar av den tredje perioden avvaktar huvuddomaren ett mindre straff för slashing på B3. Innan spelet stoppas flyttar B3 avsiktligt på sin egen målbur. Vad ska huvuddomaren göra? Var hittar du detta i regelboken? SVAR Eftersom förseelserna skedde i den ordningen som beskrivs ovan kan det mindre straffet för avsiktligt flyttad målbur inte avtjänas i sin helhet och därför ska mindre straffet för slashing utdömas och Lag A ska tilldömas ett straffslag. Regel 63.6. SITUATION 63.12 Under vilka omständigheter ska ett straffslag utdömas för delay of game under de sista två minuterna av den tredje perioden eller under overtime, eller på grund av att en utvisning inte kan avtjänas i sin helhet? Var hittar du detta i regelboken? SVAR Det finns två tillfällen då detta gäller. Den första är avsiktligt flyttad målbur och den andra är avsiktligt för många spelare på isen. Regel 63.6 och 74.4. SITUATION 63.13 A8 ådöms mindre straffet med 3:00 kvar att spela av den tredje perioden. Med 2:30 kvar att spela avvaktar huvuddomaren ett mindre straff för tripping på A18. Innan Lag A hinner ta pucken så flyttar A28 avsiktligt på målburen för att hindra en spelare i Lag B från att göra mål. Vad ska huvuddomaren utdöma för straff? Var hittar du detta i regelboken? SVAR A18 ska ådömas mindre straffet för tripping. Huvuddomaren ska dessutom utdöma straffslag för Lag B eftersom A28:s mindre straff inte kan avtjänas i sin helhet. Regel 63.6. SITUATION 63.14 Huvuddomaren avvaktar ett mindre straff på det anfallande laget. Under en kamp om pucken i målområdet ser huvuddomaren hur en försvarande spelare täcker pucken med handen och sveper ut den ur målområdet. Ska huvuddomaren utdöma straffslag? Var hittar du detta i regelboken? SVAR Ja, straffslag ska utdömas. Regel 63.6 och 67.4. SITUATION 63.15 Lag A:s målvakt är utanför målområdet för att skära av vinkeln på ett skott. Innan målvakten hinner tillbaka till målområdet för att försvara sitt mål pressar Lag B på med flera skott och en försvarande utespelare i Lag A (#7) står i målområdet och blockerar skotten. Ett av skotten träffar A7 i knähöjd och studsar tillbaka ut i luften. Anfallarna i Lag B stormar då fram till målområdet för att försöka slå in pucken på volley. Innan de hinner göra detta tar A7 pucken med sin hand, vrider sig bort från de anfallande spelarna, släpper ned pucken till isen och skjuter en ut ur försvarszonen. Är detta tillåtet? Vad ska huvuddomaren göra? SVAR Nej, detta är inte tillåtet. Huvuddomaren ska utdöma straffslag. Regel 63.6 och 67.4.