Situationshandbok 2023-2024 v1.0

AVDELNING 1 - RINKEN REGEL 1 – RINKEN SITUATION 1.1 Under overtime avtjänar Lag A ett mindre straff. Klockan stannar med 1:58 kvar att spela av perioden. Plötsligt öppnas ismaskinsporten och arrangören påbörjar ett powerbreak. Är detta tillåtet? Var finner du detta i regelboken? SVAR Detta är inte tillåtet, men regleras i separata föreskrifter och återfinns inte i spelreglerna. REGEL 2 – MÅLBURAR Inga situationer. REGEL 3 – SPELARBÅS Inga situationer. REGEL 4 – SIGNAL OCH TIDSANORDNINGAR SITUATION 4.1 Matchklockan visar att tiden har löpt ut, men arenans ljudsignal har inte gått i gång vid periodslutet. Ska perioden räknas som slut? SVAR Ja. Så snart en domare upptäcker att tiden har löpt ut ska domaren blåsa i visselpipan för att stoppa spelet. Om ett mål görs efter att tiden har löpt ut (men innan domaren upptäcker detta), får huvuddomaren konsultera situationsrummet, och målet kan underkännas. Regel 4. SITUATION 4.2 En av domarna på isen upptäcker att spelet har startat utan att klockan har gått i gång. Vad är proceduren för detta? SVAR Spelet kan fortsätta till dess att domarna har möjlighet att, eller känner sig nödgade att, stoppa spelet (om det stoppas bör det ske i den neutrala zonen utan att någon omedelbar målchans föreligger – alltså inget friläge, öppen målbur eller liknande). Spelet får fortsätta till dess att det uppstår ett normalt spelstopp. Huvuddomaren ska därefter konsultera matchtidtagaren och/eller situationsrummet för att återställa klockan till rätt tidpunkt. Regel 4, regel 34.7 och regel 37.6.