Situationshandbok 2023-2024 v1.0

SITUATION 19.2 Följande straff utdöms i samma spelstopp: LAG A LAG B #3 – 5+GM Elbowing #7 – 2 Roughing #34 – 5 Fighting #11 – 5 Fighting Genom att använda kvittningsregeln kan vi konstatera att Lag A kommer att spela i nedsatt numerär i fem minuter och Lag B kommer att spela i nedsatt numerär i två minuter. Vilken spelare i Lag A ska sättas upp på utvisningsklockan? Hur resonerar du? SVAR Detta är Lag A:s val. Om de väljer att placera #3 på utvisningsklockan måste de emellertid placera en ersättare i utvisningsbåset. Om de väljer att placera #34 på utvisningsklockan får spelaren lämna utvisningsbåset omedelbart när utvisningstiden löper ut. I detta fall skulle ingen ersättare för #3 behövas (eftersom den utvisningen är bortkvittad från klockan). SITUATION 19.3 I slutet av den första perioden spelar Lag A i numerärt underläge på grund av ett mindre straff och utvisningen kommer att fortsätta att löpa i den andra perioden. Precis innan slutsignalen avvaktar huvuddomaren ett mindre straff på Lag B. Utvisningen verkställs när slutsignalen går och när klockan står på 0.00. När lagen återvänder till den andra perioden ådrar sig en annan spelare i Lag A ett mindre straff för Unsportsmanlike conduct (tiden på klockan är 20.00). Hur ska detta hanteras? SVAR Lagen ska ställa upp 4 mot 5. Det mindre straffet utdömt på Lag B vid slutsignalen i den första perioden och det mindre straffet utdömt på Lag A innan spelet har startat i den andra perioden ska anses vara utdömt i samma spelstopp och således ska dessa båda utvisningar kvittas mot varandra. Regel 19.1. SITUATION 19.4 Med mindre än fem minuter kvar av den tredje perioden ådöms en spelare i Lag A ett större straff och två spelare i Lag B ådöms varsitt mindre straff. Vad ska upp på utvisningsklockan (inga andra utvisningar pågår när detta händer). SVAR Eftersom två spelare i Lag B utvisas så gäller inte Regel 19.4 i detta fall. Därmed ska alla utvisningar upp på klockan och lagen ska spela 4 mot 3. Regel 19.4. SITUATION 19.5 Båda lagen spelar med full styrka. I samma spelstopp ådöms A21 mindre straffet för Interference on the goalkeeper plus mindre straffet för Roughing. Spelare B1 (målvakten) ådöms samtidigt mindre straffet för Slashing och B25 mindre straffet för Roughing. Vad blir numerären på isen? Vem ska avtjäna målvaktens utvisning? Var hittar du detta i regelboken? SVAR Lagen ska spela 5 mot 5. Regel 19.1 och 19.5. Det mindre straffet för målvakten ska avtjänas av en utespelare som var på isen när förseelsen skedde (även om utvisningen inte sätts upp på klockan). En utvisad spelare får inte avtjäna målvaktens utvisning. Regel 27.1.