Situationshandbok 2023-2024 v1.0

SVAR Eftersom det är ett lagstraff får vem som helst i laget avtjäna lagstraffet (förutom en målvakt eller en redan utvisad spelare). Regel 17.1 och 76.6. SITUATION 17.4 Under ett nedsläpp i ena ytterzonen varnas centern i Lag A för en förseelse mot nedsläppsreglerna. Därefter åker en ytterforward i Lag A in i nedsläppscirkeln och orsakar en andra förseelse mot nedsläppsreglerna. Vem ska avtjäna detta lagstraff? SVAR Valfri spelare (utom en målvakt) i felande lag får avtjäna lagstraffet. Regel 17.1 och 76.6. SITUATION 17.5 Lag A ådöms lagstraff för Too many players on the ice. Tränaren i Lag A protesterar och ådöms lagstraff. Domaren låter då Lag A välja om de ska spela en eller två man kort. Har domaren rätt? SVAR Nej, domaren har fel. Detta är två separata incidenter och de ska avtjänas av två olika spelare. Regel 17.1 REGEL 18 – DUBBLA MINDRE STRAFFET SITUATION 18.1 Hur många förseelser har dubbla mindre straffet som möjlig straffsats? Var finnar jag detta i regelboken? SVAR Fyra förseelser har dubbla mindre straffet som möjlig straffsats: Buttending, Headbutting, High Stick och Spearing. Därutöver kan en andra felaktig coach’s challenge i samma match rendera i dubbla mindre straffet för Delay of game. Se Tabell 4. REGEL 19 – KVITTADE STRAFF / SAMMANFALLANDE STRAFF SITUATION 19.1 Följande straff utdöms i samma spelstopp i den andra perioden: LAG A LAG B #45 – 2+5 #12 – 5 #14 – 2+5 #52 – 5 #20 – 5 #29 – 5+5 Vad är numerären på banan för båda lag och hur kommer du fram till detta? SVAR Alla större straff för Lag A ska kvittas bort. Lag A ska därför placera två ersättare i utvisningsbåset för att avtjäna mindre straffet för #45 och #14. Lag A ska spela tre utespelare i två minuter. Tre av de fyra större straffen för Lag B ska kvittas bort. Lag B ska spela fyra utespelare i fem minuter. Laget får välja om de vill att #12 eller #52 ska avtjäna sitt större straff på klockan, eller så kan de välja att placera en ersättare i utvisningsbåset som avtjänar #29:s större straff på klockan. Under de två första minuterna ska lagen spela 3 mot 4. Efter två minuter ska lagen spela 5 mot 4.