Situationshandbok 2023-2024 v1.0

SVAR Det avvaktande straffslaget ska strykas och den andra förseelsen som A6 gjort sig skyldig till ska avtjänas. 15.2 och 15.4. SITUATION 15.6 Lag A avtjänar ett mindre straff. Domaren avvaktar ett straffslag mot Lag A. Lag B gör mål innan spelet stoppas. Vad händer? SVAR Den pågående mindre straffet ska upphöra. Det avvaktande straffslaget ska omvandlas till utvisning och avtjänas. 15.2, 15.4. REGEL 16 – MINDRE STRAFFET SITUATION 16.1 Vid 5:00 på klockan ådöms A15 och B12 sammanfallande mindre straff. Vid 4:30 på klockan ådöms A23 ett större straff. Spelet fortsätter och domaren avvaktar ett mindre straff på A6. Under den avvaktande utvisningen gör Lag B mål och klockan står nu på 4:00. Hur ska domaren agera? SVAR I denna situation ska den avvaktande utvisningen annulleras. Detta beror på att de sammanfallande straffen låser varandra och därutöver kan större straff aldrig upphöra på mål. Se även Tabell 14, exempel G12. SITUATION 16.2 Vid 3:18 på klockan i den tredje perioden ådöms A42 dubbla mindre straffet för High Stick. Vid 1:27 på klockan i den tredje perioden ådöms A16 mindre straffet för Holding plus mindre straffet för Unsportsmanlike conduct. Vid 0:52 på klockan i den tredje perioden gör Lag B mål. Vilken utvisning ska upphöra med anledning av målet? SVAR Utvisningsklockan ska se ut som nedan: A42 – 1:34 A16 – 2:00 När målet görs har A16 1:25 kvar på sitt första mindre straff och detta är det mindre straff som då pågår och som är först påbörjat. Således är det detta mindre straff som ska upphöra. 16.2. SITUATION 16.3 När ett mål tilldöms till ett lag som spelar i numerärt överläge beroende av ett mindre straff på det andra laget, ska detta mindre straff upphöra med anledning av målet? SVAR Ja. Regel 16.2.