Situationshandbok 2023-2024 v1.0

AVDELNING 4 – TYPER AV UTVISNINGAR REGEL 15 – UTDÖMANDE AV UTVISNING SITUATION 15.1 Ett mindre straff avvaktas på A44. A16, som befinner sig i sin försvarszon, erövrar kontroll på pucken och spelet stoppas. A16 skjuter i samma stund pucken ut över glaset och upp på läktaren. Hur ska domarna hantera denna situation? SVAR Eftersom spelet stoppades i samma stund som A16 fick kontroll på pucken så ska ingen utvisning för delay of game utdömas. NOTERA: Om domaren bedömer att A16 avsiktligt sköt iväg pucken i syfte att klaga på domslutet ska misconduct penalty för abuse of officials utdömas. Regel 39.1 och 63.2. SITUATION 15.2 En utvisning avvaktas på Lag A. Lag B har pucken, men gör sig skyldiga till avsiktlig offside. Var ska nedsläppet ske? SVAR I Lag A:s försvarszon. Regel 83.6, 76.2 och 15.5 (inte något av undantagen). SITUATION 15.3 Det återstår 0:43 av den tredje perioden och Lag A har tagit ut sin målvakt. Domaren avvaktar ett mindre straff på Lag A. Under avvaktningen hamnar en spelare i Lag B i ett friläge. En spelare i Lag A kastar då sin klubba på den fria spelaren och domaren dömer tilldömt mål. Ska den avvaktande utvisningen fortfarande utdömas? SVAR Nej. Det mindre straffet ska inte utdömas om mål görs av icke felande lag (gäller även tilldömt mål). 15.2, 16.2, 25.1 och 25.3. SITUATION 15.4 A3 är på väg att bli utvisad dubbla mindre straffet för High Stick. Under avvaktningen crosscheckar A12 en spelare i Lag B och även detta avvaktas för utvisning. Lag B gör då mål. Vilken utvisning faller? SVAR Lagkaptenen i Lag A får välja vilken utvisning som ska strykas med anledning av målet. De kan välja att antingen spela med en spelare färre i fyra minuter där A3:s dubbla mindre straff avtjänas och A12:s faller, eller med två spelare färre i två minuter där en av A3:s mindre straff faller medan den andra avtjänas samtidigt som även A12:s mindre straff avtjänas. Regel 15.2. SITUATION 15.5 Huvuddomaren avvaktar en utvisning mot A6 som ska rendera i straffslag. Innan spelet stoppas gör sig A6 skyldig till ytterligare en förseelse värdig mindre straffet. Lag B gör mål innan spelet stoppas. Domslut?