3
RESTAURANG STATT SKA SÄTTAS PÅ DEN
gastronomiska
kartan
Attityden är ganska kaxig. Restaurang Statt i Örnsköldsvik
använder sig återigen av begreppet Nöjespalats och marknads-
för sig som en av Norrlands bästa krogar med en av de mest
spännande och exklusiva vinkällarna i den här landsändan.
en 1 april i år övertog Hotellgatan
4 AB driften av restaurangdelen på
First Hotel Statt. Bolaget driver sedan
2006 medlemsansluten verksamhet
med dryckesprovningar, uthyrning av vinfack i
lokaler längst ned i den byggnad som uppfördes
för över 100 år sedan. Ägarbytet markerade början
på en rejäl satsning. First Hotel Statts direktör Patrik
Nordkvist beskrev det som ”... ett stort lyft även för
hotellet. Två bolag med höga ambitioner förenas
och skapar en spännande helhet.”
”TOPPKLASS”
Den som accepterat uppdraget att styra upp Res-
taurang Statt och lyfta det mot nya höjder är alltså
Magnus Malmborg, som jobbat på den anrika res-
taurangen tidigare och sedan dess haft chefsbefatt-
ningar både i Örnsköldsvik och i Skellefteå. En doer.
En man som klippt och skuren för att strukturera
upp en verksamhet och få den att leva upp till både
ägarnas och gästernas förväntningar.
– Maten, dryckesutbudet och servicenivån ska
vara i absolut toppklass. Restaurang Statt ska på
nytt bli ett naturligt val för kulinariska höjdpunkter,
livsnjutning, möten och för dem som vill roa sig,
säger delägaren Mats Jonsson.
Rutinerade köksmästaren Fredrik Gidlund leder
teamet i köket.
– Vi har ett av Norrlands bästa kök, menar Mats
Jonsson. Det är en fröjd att komma hit, vare sig det
handlar om lunch eller middag. Sedan i våras har
antalet gäster ökat väsentligt och vi har en långsiktig
plan som successivt ska bidra till att Statt ska locka
folk även utanför kommungränsen.
Kort sagt, Restaurang Statts plats på den gastro-
nomiska kartan ska förstärkas rejält.
FÖRSTKLASSIG RESTAURANG
Magnus Malmborg:
– Vår målsättning är att profilera oss som en
förstklassig restaurang och genom detta se till
att vi tillsammans med First Hotel Statt blir en
dragare att räkna med inom Höga Kusten som
destination.
– Genom att restaurangen och Hotellgatan 4:s
övriga verksamhet drivs av samma bolag uppnår vi
många intressanta synergieffekter som ger mervär-
den och öppnar nya möjligheter både för matgäster
och dem som hyr förvaringsfack i vinkällaren.
Konceptet som används är att lyfta fram det bästa
från förr och lägga till nya visioner.
– I allt vi gör i marknadsföringshänseende trycker
vi på detta. Vi ser stor potential i restaurangen. Med
Magnus Malmborg som VD, med sin erfarenhet och
sin förmåga att nå uppsatta mål, känner vi att det är
rätt av oss att sikta högt, säger Mats Jonsson.
VI VILL ÅTERUPPRÄTTA ”GOOD OLD STATT” OCH FLYTTA DEN GODA
KÄNSLAN IN I 2000-TALET MED HJÄLP AV NYA INFLUENSER
/ MAGNUS MALMBORG, NY VD FÖR HOTELLGATAN 4 AB SOM NUMERA DRIFTAR ANRIKA RESTAURANG STATT
”
D
Foto: Olof Wigren