11
Han blev frälst av kockyrket redan som tonår-
ing, inspirerades av skickliga kockar, åkte ut i
världen och jobbade på några av världens bäs-
ta restauranger.
För ett antal år sedan ville företagaren Kris-
ter Olsson på fastighetsutvecklingsbolaget
Balticgruppen skapa en stjärnkrog i Umeå.
Uppdraget gick till Fredric Andersson och han
gjorde Restaurang Viktor till en av de bästa
krogarna norr om Stockholm.
Numera är Fredrik restauratör på anrika
Restaurang Sävargården, också den i Umeå,
och har blivit känd för den breda allmänhet-
en via sina framträdanden i Go´ Kväll på SVT.
Han har också skrivit boken ”Matfrisk”, om
mat som sägs kunna förebygga cancer. En bok
som hyllats nationellt och internationellt.
När han kommer till Höga Kusten kommer
han bland annat att visa deltagarna hur han
lagar mat ur ”Matfrisk”. Det blir sedan både
provsmakning och möjlighet att ställa frågor.
Till middag blir en fantastisk femrätterssupé
på temat Det klassiska köket.
Här är menyn. Och försök läsa den utan att
tandvattnet börjar rinna!
matfrisk.
mat som kan förebygga cancer
andersson beckman franzén
kock
fredric andersson
överläkare
lars beckman
professor
lars franzén
mat
frisk
.
mat
somkan
FöreBYgga
cancer
Visste du?
… att
när Högakustenbron stod klar
1997 var den Sveriges högsta byggnads-
verk?
… att
vid den norra brosidan finns ett
bergrum där vajrarna till bron är fästa
och som det ibland arrangeras event i?
Konserter, föreläsningar eller guidade
turer. Allt kan bokas via hotellet.
… att
du kan ”göra en Solsidan” på par-
keringen utanför hotellet? Alltså, hyra en
Segway och åka runt. En Segway är den
åkmoped som blev så populär i sam-
band med komediserien i TV4. Segway
måste förbokas.
… att
hotellet har en massa aktiviteter
och förslag på sådant du kan göra i sam-
band med en vistelse eller en konferens?
Vi samarbetar med olika aktörer inom
äventyr, upplevelser och provningar. Pra-
ta med oss om dina önskemål eller vad
som finns, så ska vi ge dig bra förslag!
… att
vi har ett öl som praktiskt taget är
gjort för oss? Det är Zeunerts Höga Kus-
ten, ett specialöl som är det mest köpta i
sin kategori i Systembolagets sortiment.
Det är ingen tillfällighet att det är en
storsäljare i restaurangen.
… att
Högaskustenleden med sina 13 mil
och olika etapper utgår ifrån en punkt
strax utanför hotellets entré? Det blir allt
vanligare med gäster som kombinerar
vandring i världsarvet med att bo och
äta på hotellet.
26
oktober
TV-kocken
ska få smaklökarna att jubla
26 oktober. Det är datumet för en av årets kulinariska höjdare på Hotell Höga Kusten.
Då gästas vi av TV-kocken Fredric Andersson, känd från SVT:s Go´ Kväll.
– Jag kommer att laga mat från det klassiska köket. Mat som får gästernas smaklökar att
jubla av glädje, säger han.
Anklevermousse
från frigående anka
serverat med rostad brioche
samt Sauterngelé
* * *
Hummersoppa
med svensk hummer
samt gäddquenell
* * *
Halstrad marulkfilé med
rökt sidfläsk, smålök, smörstekta
kantareller samt rödvinssås.
Mandelpotatispuré smaksatt med
Västerbottensost samt friterad
kruspersilja
* * *
Tre franske klassiska ostar
med fruktbröd, fikonmarmelad
* * *
Gran dessert