Växa Nytt 4-2022

Tabell 1. Förväntad andel lätta kalvningar utan hjälp och andelen levandefödda kalvar för kor i laktation 2 eller senare beroende på tjurens avelsvärde, uttryckt i procent. NBDI står för Nordic Beef on Dairy och är ett totalindex för köttrastjurar, när de används på mjölkraskor. Indexet är framtaget för att ge bättre totalekonomi och består av två delindex - kalvningsegenskaper och tillväxt. Det presenteras som NBDI kort och NBDI lång vilket visar på bäst ekonomi vid uppfödning upp till 18 månader eller äldre. Med hjälp av NBDI kan du kombinera lätta kalvningar med god tillväxt och därmed öka värdet på kalven. Hitta rätt köttrastjur med NBDI Kalvningsegenskap Avelsvärde kött x mjölk 90 100 110 Lätta kalvningar kor NBDI, kor i laktation 2 eller senare 88,2 91,2 94,4 Levandefödda kalvar, kor i laktation 2 eller senare 95,9 96,9 97,9 Avelsvärde kött x mjölk Egenskap 90 100 110 Förväntad slaktkroppstillväxt gram per dag 631 645 659 Förväntad formklass O+ (6,4) R- (6,7) R- (7,0) Förväntat fettgrupp 2+ (2,4) 3- (2,5) 3- (2,6) Kalvningsegenskaper Att kalvningsegenskaper är viktiga hos köttrastjuren är vi alla överens om. Det som gör NBDI extra intressant är att vi kan se tjurens kalvningsegenskaper när den används på en mjölkrasko. Ännu mer intressant är att vi inte bara kan jämföra den med andra tjurar inom samma ras, utan även med tjurar inom andra raser. På det viset kan du hitta en tjur av tung Slaktkroppsegenskaper De tre slaktkroppsegenskaper som ingår i NBDI är slaktkroppstillväxt, formklass och fettgrupp. Slaktkroppstillväxten har en förhållandevis hög viktning på grund av dess betydelse för en lönsam uppfödning. Tabell 2 Tabell 2. Förväntad slaktkroppstillväxt, formklass och fettgrupp hos avkomman beroende på tjurens avelsvärde Hög tillväxt på tjuren viktigt för både ekonomin och miljön Att de tjurar som föds kommer gå till slakt vet vi från början. En köttraskorsning som har god tillväxt är både lönsam och ger en lägre miljöpåverkan på grund av den höga slakttillväxten. Nedan visas förväntade slaktresultat med 17 månaders uppfödningstid för en renrasig holsteintjur jämfört med en mjölk x köttraskorsning där fadern är en limousintjur med NBDI. Siffrorna för mjölk x köttrasavkomman baseras på limousintjurens NBDI avelsvärde 105 i slaktkroppstillväxt som motsvarar 652 g/ dag. Exemplet visar att det går att kombinera bra kalvningsegenskaper med höga värden för slaktkroppsegenskaper. Vilket resulterar i fina slaktkroppar och skapar en lönsam affär. köttras som ger en lättare kalvning än en tjur av lättare köttras. Idag ligger medel för kalvningsegenskaper hos de tjurar som finns med NBDI avelsvärden på 91 procent oassisterade kalvningar. I tabellen visas hur fördelningen i de två egenskaperna kalvningar far och levandefödda ser ut beroende på avelsvärdet. visar vad avelsvärde 90, 100 respektive 110 motsvarar i slaktkroppsegenskaper hos avkomman för avelsvärdet NBDI kort. Vilket kan jämföras med en renrasig holsteintjur som har en tillväxt på 523g/dag i medel. Bilden visar slaktresultat för en renrasig holsteintjur respektive en mjölk x köttrastjur där fadern har totalt NBDI. Tjurarna slaktas båda vid 17 månaders ålder men korsningstjuren genererar 65 kg mer till slakt och 3700 kr i högre slaktintäkt. 14 | Växa Nytt

RkJQdWJsaXNoZXIy MzE5MDM=