VäxaNytt 2-2023

Att producera förstklassig mjölk till sitt mejeri ger dig både bättre betalt för mjölken och mer mjölk i tanken. Betalningen av din mjölk baseras på flera olika parametrar och påverkar ditt faktiska mjölkpris. Idag är tekniken komplex och ställer höga krav på att diskningen fungerar optimalt dygnet runt både i anläggning och mjölktank. Diskens viktigaste uppgift är att diska alla ytor rena från bakterier och beläggningar men en dålig disk påverkar även juverhälsan. De främsta parametrarna som bakterier och celltal kan du till stor del påverka själv. Att ytterligare sänka celltalet under mejeriernas kvalitetsgräns gör faktiskt att korna kan producera ännu mer mjölk. Har du koll på dina historiska tankanalyser? När man tydligt ser ett samband med förhöjda bakteriertal och celltal är det viktigt att utesluta disk och kylningsproblem! Men höga bakteriertal och celltal kan också orsakas av juverinflammationer som ger mycket bakterier i tankmjölken. Hos oss hittar du expertisen För att ha kontroll över att diskningen fungerar kan du ta hjälp av Växas mjölkkvalitetsrådgivare. Vid ett besök inspekteras de invändiga ytorna i mjölkanläggningen och mjölktanken efter disk för att undersöka om det finns beläggningar eller smuts någonstans. Man mäter också vattenmängd, kylning av mjölken och att vattentemperaturen är rätt. Har du problem med förhöjda bakterietal och celltal kan också djurhälsoveterinären kopplas in. Vi kan också göra en mjölkningsstudie under mjölkning, VaDia, för att testa om din mjölkanläggning eller dina mjölknings rutiner fungerar optimalt. Trots den årliga servicen av mjölkningsanläggningen är det vanligt att den inte fungerar optimalt i skarpt läge. Analysen ger svar på om mjölkningsrutinerna är optimala, om det finns risk för smittspridning mellan korna och om spenarna påverkats negativt av mjölkningen. Tveka inte att kontakta någon av våra mjölkkvalitetsrådgivare eller djurhälsoveterinärer. Leverera mjölk med bästa kvalité - pengar att tjäna! Under vårens kretsmöten har reproduktionsmästare korats i varje krets. Bäst RE (reproduktionseffektivitet) i hela Sverige hade familjen Pilspets i Ringarum utanför Söderköping. Familjen Pilspets blev väldigt stolta och glada över utmärkelsen och beskriver att det är ett gediget arbete med att förbättra djurhälsan generellt som ligger bakom och är noga med att lyfta att alla som jobbar på gården är delaktiga i framgången. Deras bästa tips är att satsa på aktivitetsmätare för både kvigor och kor och tillsammans med noggrann brunstkoll samt dräktighetsundersökning var tredje vecka är det inte många djur som går tomma. - Foderstaten är också en viktig del och där har vi bra hjälp från foderrådgivare och vi fokuserar på ett bra grovfoder och bra mineralbalans. Vi börjar redan från start med kalvarna och där har vi en jätteduktig djurskötare, Carina, som jobbar mycket med råmjölksrutiner, rena och torra bäddar och bra beläggning. Carina hanterar kalvarna mycket och då blir de vuxna djuren lugna och tama vilket lönar sig i längden. Utmärkelse för lyckat strategiskt juverhälsoarbete Utöver priset för bäst RE delades även priser för "lyckat strategiskt juverhälsoarbete" ut för vissa kretsar. Priset delas ut till de som lyckats extra bra med juverhälsoarbetet under året och gick i år till Åneholms gård utanför Kil och Lövsta gård på Gotland. Jenny Stjärnerud är produktionsledare på Lövsta gård som drivs som en del av naturbruksskolan och hon menar på att det är ett långsiktigt arbete och en laginsats där den duktiga personalen är en stor del av resultaten. De har inte storsatsat enbart på juverhälsan utan jobbat på att få en bra och stabil besättning med friska djur och ett system med goda rutiner där de är noggranna med detaljerna. - Det är smågrejerna tillsamman som gör det säger Jenny och berätta om de rutiner som gården håller hårt på som foder av rätt mängd och kvalité, en bra beläggning där alla djur får plats att äta, rena bäddar som byts ofta och ett bra hygientänk vid mjölkning. Familjen Pilspets blev 2022 års Sverigemästare i reproduktion! Få koll på celltal och bakterietal Mjölk av bästa kvalitet - ger 2% tillägg, motsvarar 10 öre per kg mjölk med dagens mjölkpris. • Bakterietal under 60 000 IBC/ml. • Under 200 000 celler/ml. Mjölk av näst bästa kvalitet - ger 1% avdrag dvs -5 öre per kg mjölk jämfört med bästa klass med dagens mjölkpris. • Bakterietal 61 000–120 000 IBC • Celler/ml 201 000 - 250 000 Exempel från Arlas kvalitetsbetalningssystem 7 | Växa Nytt

RkJQdWJsaXNoZXIy MzE5MDM=