Situationshandbok 2023-2024 v1.0

bedöms nu vara pådrivare. Även om A16 anstiftade slagsmålet, ska B13 fortfarande ådömas straff som pådrivare? SVAR Ja. Regel 46.4. SITUATION 46.4 Vid tidpunkten 5:01 i den tredje perioden skjuts pucken in i Lag B:s försvarszon och B44 kontrollerar pucken vid kortsargen. A94 utdelar då en ful smäll i ryggen på B44, som kastas in i sargen. B44 skadas i ansiktet. Huvuddomaren avvaktar större straffet + game misconduct penalty för boarding, men innan spelet hinner stoppas tar B49 av sig sin hjälm och kastar sig in i situationen för att stå upp för sin lagkamrat genom att anstifta ett slagsmål med A94. A94 försvarar sig mot B49. Vilka straff ska utdömas? SVAR A94 – 5+5+GM (5+GM för boarding och 5 för fighting) B49 – 2+2+5+GM (2 för unsportsmanlike conduct och 2+5+GM för fighting med anstiftan). Numerären blir 4 mot 4. Lag A måste placera en ersättare i utvisningsbåset i fem minuter. Lag B måste placera en ersättare i utvisningsbåset i fyra minuter. SITUATION 46.5 I samband med slutsignalen av den första perioden inträffar en tuff tackling som gör att alla spelare i båda lagen tar sig in på banan och gruffas. I gruffet utbryter ett slagsmål mellan två spelare som inte var involverade i själva tacklingen. Vilka utvisningar ska ådömas dessa spelare förutsatt att de kom överens om att slåss. Var hittar du detta i regelboken? SVAR Efter som tacklingen skedde i samband med slutsignalen och eftersom gruffet och därmed slagsmålet går att härleda dit, ska detta inte räknas som att slåss utanför en period. Spelarna ska ådömas 5 min fighting (och game misconduct efter domarnens bedömning). SITUATION 46.6 Precis när den första perioden tar slut utbryter ett slagsmål mellan två spelare. Båda två ådöms större straffet för fighting. Inför den andra perioden, innan pucken hinner släppas för första nedsläpp, utbryter ett nytt slagsmål. Ingen av de två nya spelarna bedöms vara anstiftare. Vilken regel gäller för detta slagsmål? SVAR Båda spelarna ska ådömas större straffet + game misconduct för fighting utanför en pågående period. De ska också rapporteras till respektive ligaorganisation för eventuell anmälan till disciplinnämnden. Regel 46.9. SITUATION 46.7 A11 och B22 släpper sina handskar och slåss mot varandra innan pucken har hunnit släppas inför den tredje perioden. Vilka utvisningar ska utdömas? A11 och B22 släpper sina handskar och slåss mot varandra innan pucken har hunnit släppas inför en återstart efter en offside. Vilka utvisningar ska utdömas? SVAR Inför starten av en period: Båda spelarna ska ådömas större straffet + game misconduct för fighting utanför en