Situationshandbok 2023-2024 v1.0

ut och indikera att matchen är slut. Detta förhindrar att ytterligare konfrontationer kan uppstå. Regel 34.7 kan stödja detta beslut (och det gör även regel nummer ett av alla: sunt förnuft). REGEL 35 – STRAFFTIDTAGARE SITUATION 35.1 Vid tiden 5:26 kvar av den första perioden ådöms B24 ett mindre straff för tripping. Vid nästa spelstopp återstår det en sekund av denna utvisning på utvisningsklockan, trots att matchklockan läser 3:26. Får B24 återvända i spel eller måste den sista sekunden avtjänas? Var hittar du detta i regelboken? SVAR Om utvisningsklockan skulle gå sönder, ska matchklockan användas för att mäta utvisningstiden. Men om utvisningsklockan fungerar och visar att det återstår tid, så ska den tiden avtjänas. Regel 35.1. SITUATION 35.2 En spelare i Lag A är i utvisningsbåset och släpps av misstag in för tidigt av strafftidtagaren innan utvisningstiden har löpt ut. Lag A har kontroll på pucken i sin anfallszon och en utvisning avvaktas på Lag B. Innan spelet stoppas gör dock Lag A mål när den felaktigt insläppte spelaren fortfarande är på isen. I spelstoppet informeras huvuddomaren om vad som skett. Vad ska huvuddomaren göra? Var hittar du detta i regelboken? SVAR Målet ska underkännas. Utvisningen på Lag B ska utdömas. Spelaren i Lag A ska återvända till utvisningsbåset för att avtjäna den tid som återstod när spelaren inträdde felaktigt. Ingen extra utvisning ska utdömas på Lag A eftersom felet begicks av en funktionär. Regel 68.5, 78.5, 70,4, 35.1, och 70.9. SITUATION 35.3 A12 ådöms mindre och större straffet tidigt i den första perioden. I sitt andra byte efter att ha kommit tillbaka i spel gör Lag A mål. När domarna ska rapportera målet informeras de om att A12 borde ha ådömts game misconduct eftersom detta var det andra större straffet i matchen. Vad ska domarna göra? Var finner du detta i regelboken? SVAR Huvuddomarna ska underkänna målet med hänvisning till otillåten spelare (Regel 5.2) och ådöma A12 game misconduct (Regel 20.4). SITUATION 35.4 Röd nummer 15 ådöms mindre straffet vid 5:13 kvar av perioden. Vid 3:13 inträffar ett spelstopp. Utvisningsklockan visar dock 00:01. Har utvisningen löpt ut? SVAR Nej. Utvisningstiden är den tid som gäller. I denna situation ska den utvisade spelaren vara kvar i utvisningsbåset tills utvisningsklockan visar 00:00. Regel 35.1. SITUATION 35.5 Röd nummer 15 ådöms mindre straffet vid 2:13 kvar av perioden. Vid 0:13.6 på matchklockan sker ett spelstopp. Utvisningsklockan visar 00:01. Har utvisningen löpt ut? SVAR Nej. Eftersom utvisningstiden inte har gått ned på 00:00 så har utvisningen inte löpt ut. Regel 35.1.