Situationshandbok 2023-2024 v1.0

SITUATION 81.7 Lag A spelar pucken till icing och Lag B genomför sina spelarbyten. Nedsläppet ska äga rum i Lag A:s försvarszon, men då upptäcks det att skyddsglaset har gått sönder. Detta orsakar ett längre spelavbrott. Får Lag A byta spelare efter detta långa spelavbrott? Var hittar du detta i regelboken? SVAR Nej. Den enda gång ett lag tillåts genomföra ett spelarbyte efter en icing är om en utvisning utdöms som orsakar förändrad numerär för något av lagen. Regel 81.4. SITUATION 81.8 Efter en icing har det anfallande laget genomfört sina spelarbyten och ställt upp för nedsläpp. Då gör sig det anfallande laget sig skyldig till ett mindre straff och samtidigt gör sig det försvarande laget också sig skyldig till ett mindre straff. Var ska nedsläppet ske och får spelarbyten genomföras? SVAR Nedsläppet ska vara kvar i samma zon och båda lagen får byta spelare eftersom numerären förändras. Regel 81.2, 81.4 och 82.1. SITUATION 81.9 Lag A spelar pucken till icing. Pucken studsar på en spelare i Lag B inne i Lag A:s försvarszon, men innan den passerar mittlinjen så studsar den på en spelare i Lag A. Är detta icing? Var hittar du detta i regelboken? SVAR Ej icing. Om pucken studsar på flera olika spelare ska icingen slås av om minst en studs var på en motståndare. 81.5. SITUATION 81.10 Icing avvaktas av linjedomaren. Pucken passerar mållinjen, studsar i sargen och lägger sig tillrätta på baksidan av målburen. Målvakten slår då till nätet (ej pucken) så att pucken lossnar. Är detta icing? Var hittar du detta i regelboken? SVAR Nej, detta är inte icing. Om en målvakt på något sätt gör någonting för att spela loss pucken från baksidan av målburen ska icingen slås av. Regel 81.5. SITUATION 81.11 Med 4:35 kvar att spela i den tredje perioden slår Lag A pucken till icing. Efter avblåsningen ådöms en spelare i Lag A större straffet för boarding och en spelare i Lag B ådöms mindre straffet plus misconduct penalty. Var ska nedsläppet ske? Vad ska upp på utvisningsklockan? Får Lag A byta spelare? SVAR Nedsläppet ska ske i Lag A:s försvarszon. Lag A kommer att spela i numerärt underläge och tre minuter ska sättas upp på utvisningsklockan eftersom utvisningarna utdömdes med mindre än fem minuter kvar att spela i den tredje perioden. Lag A får byta spelare eftersom numerären har förändrats. Regel 19.4, 81.2 och 81.4. SITUATION 81.12 Vit målvakt är på väg till spelarbänken för att ersättas av en extra utespelare med 40 sekunder kvar på