Runtom stornummer vinter 2022

96 RUNTOM. GRUNDSUNA TIDNING Elisabeth Lindberg och Andreas Persson har länge haft ett stort intresse för choklad. De var frekventa besökare hos Jenny Hellman. Men julen 2018 bestämde sig Elisabeth för att ge bort en chokladtillverkningskurs hos Jenny till Andreas. Tänka sig att den tanken hade även Andreas. Tillsammans gick de på den under februari därpå och tyckte processen var jätterolig. – Inför julen 2019 tänke jag; Jag ser om det är någon som vill köpa. Jag kan ju göra 10-20st askar och se vad som händer. Det blev större respons än så. Vi fick göra 30-40 askar. Jag hade räknat med max 5 stycken, berättar Elisabeth och skrattar gott. Förra året fick paret även förfrågan att delta på julmarknad i Hörnefors. – Vi gjorde 80 askar och hade typ sålt slut på allt vid halv fyra. Det var jättestort intresse. Smakerna varierar. Men de har några återkommande smakar. Det roliga för dem både är dock att testa sig fram. De använder mycket bär i närheten. Hjortron plockar de själva och trycker gärna på att man ska använda lokalproducerade produkter i tillverkningen. – Några smaker som vi har är bland annat ”Hethöst”, med smak av äpple, ingefära och chili. Kring jul gör vi även en pepparkakskola. Smakar lite som att äta pepparkaksdeg – vilket jag älskar, säger Elisabeth. Pralin med kaffesmak, saltkola, citron, kolapraliner och mörk choklad. Smakerna är många. De tillbringar gärna tid på sociala medierna för att samla på sig inspiration från andra tillverkare. Men hur går produktionen egentligen till? – Du ska ha en riktig form till att börja med. Putsa formen och måla. Kakaofett och pulverfärger eller egna färger med till exempel torkad rödbeta och morot. De vackra pralinerna får sitt utseende av just målningen. Målningsteknikerna är många. Man kan doppa fingret i färgen, använda tand-  GRUNDSUNDABO

RkJQdWJsaXNoZXIy MzE5MDM=