Runtom Stornummer-sommar 2022

och sedan sälja resultatet å marknader och i butiker! När började du baka tunnbröd? – Jag började baka för bara en och en halv månad sedan! Vi har renoverat och gjort i ordning min bagarstuga nu i vinter, det var nära att vi murade upp en vedugn men insåg att det skulle bli för mycket arbete kring själva eldningen och det skulle bli mindre tid att producera. Så nu står en nyinstallerad elugn här ute. – Vi har gjort om det gamla mjölkrummet i lagården och den här ugnen ugnen är snabb att få varm och håller perfekt temperatur för att kunna hålla takten i bakandet! Hur kände du inför folks reaktioner då du bjöd på det första egna brödet? – Jag började ge bort påsar och tvingade folk att smaka. Man köper gärna samma sort på affären eller av samma person av gammal vana. Så det var spännande att be folk smaka och höra vad de tycker. Vissa har tyckt att det inte var som de vill ha det, men andra har sagt att det var det godaste de ätit. Har du hört många olika recept och åsikter om hur det bästa brödet ska vara? – Just här i regionen vill nästan ingen ha kryddat bröd, de flesta vill ha bara salt och sött. Vissa äter bara hårt bröd, Det är bara en enstaka kund som vill ha kryddat bröd. – De flesta här i bygden har ju en relation till tunnbröd och tycker säkert att deras farmor och mormor gjorde det bästa brödet! Traditionerna är nog starkare här ute på landet där många fortfarande håller på och bakar i sina källare och bagarstugor. Men även i stan finns ju minnena och traditionerna från uppväxten kvar, så att köpa hembakt kan väcka minnen. – Än så länge bakar jag bara mjukt, och har kommit fram till ett eget recept som kanske inte faller alla i smaken, men som verkar uppskattat av många. Jag fryser det direkt så att det ska kännas nybakt då man öppnar påsen. – Jag gör även mjölk och glutenfritt bröd! Det blir väldigt likt det ”riktiga” tunnbrödet. Skiljer det åt i vilka sädesslag man har i? – Jag använder fyra sädesslag, jag började med tre men jag tycker att det blir stor skillnad av att lägga till ett! Men det exakta receptet har jag ändrat och jobbat med ett tag så det skriver jag inte ner här haha! Hur har det tagits emot nu då du börjat sälja bröd? – Väldigt positivt! Jag känner lite stress ibland nu över att frysen inte hinner vara full mer än en kväll, det kommer beställningar från massor av håll, både företag, Ica, privatpersoner och på marknader. Flera gånger har någon på besök spontant köpt upp tio påsar så jag får kliva upp tidigt och baka i kapp till andra jag lovat. Men det är ju ett roligt besvär. Har du några fler ideer framöver? – Gud jag har så många planer! Jag vill ha en gårdsbutik här hemma där man kan handla alla möjliga saker, sylt, svamp, syltade och förädlade varor. Skogen är ju full och det är så roligt att samla och ta hand om allt som växer. Hur kom du på namnet på företaget? – Det var min syster som kom på namnet Lockstaboden och nu hjälper hon till att driva ett instagramkonto från bagarstugan, där måste man ju finnas nuförtiden. – Utan all pepp från min man Håkan och Helen Andersson på Gubbholmens must och grönt hade jag inte vågat satsa på det här! Men nu då det är i gång känns det fantastiskt bra. ■ MÄRTA LINDQVIST RUNTOM. MAGASIN GIDEÄLVDAL 154 

RkJQdWJsaXNoZXIy MzE5MDM=