Runtom Stornummer-sommar 2022

RUNTOM. GRUNDSUNDA TIDNING 105 2015 och 2019 utkom två böcker om tunnbröd som Anki har skrivit. Den första var till en början ett hobbyprojekt tillsammans med sin goda vän Sirpa Kärki, medan den andra boken var ett uppdrag från Tunnbrödsakademin. Böckerna berättar en gedigen historia om tunnbrödets många olika dimensioner. – Tunnbröd är inte bara ett praktiskt och gott bröd, det är också en dörröppnare till vår historia. Under intervjun vid bagarstugans solvägg bläddrade vi i den senaste boken och passade på att smaka fyra olika sorters tunnbröd. Med en klick smör smakade vi på tunnbröden medan Anki uppmanade mig att fundera på vilka smaker jag kände igen. Det blev lite som en vinprovning. Anki fortsätter att berätta passionerat om alla dörrar som öppnats till historien i takt med att hon fördjupat sig i ämnet. – För mig är tunnbröd lika mycket industrihistoria, bondeliv och odling, skrock och sägner för att inte tala om kvinnohistoria! En man i 70-årsålders om jag intervjuade en gång berättade hur hans mamma startade ett tunnbrödsbageri på 1950-talet och för första gången tjänade egna pengar. Han minns än idag hur stort det var för henne. Det finns en uppsjö av sådana berättelser, om företagsamma kvinnor som ibland försörjde hela familjen genom att baka tunnbröd. Tunna bröd finns ju dessutom i hela världen och att mötas över en bit bröd är ett fantastiskt sätt att möta nya människor från andra matkulturer. Anki pratar alltså lika gärna om tunnbrödets historia som om brödet i sig. På hennes kurser får deltagarna sig en rejäl historielektion också. – Det finaste någon har sagt till mig efter en kurs var: ”Anki, nu ser jag tunnbröd med helt nya ögon”. Då blev jag nästan tårögd och kände att yes, här är en person som har fattat. Tunnbröd är inte bara mat. Nu laddar Anki och hennes sambo Olof för sommaröppet i bagarstugan på lördagar och välkomnar alla att ta sig en tur till Öden. Det blir direktförsäljning av tunnbröd så långt det räcker och trädgårdscafé, så klart med tunnbrödsmackor på menyn. Dessutom är det ett otroligt vackert och gemytligt område. Missa inte Stortallen förresten! Den får Anki och Olof berätta om på plats. ■ ROBIN HÖRNKVIST

RkJQdWJsaXNoZXIy MzE5MDM=