Runtom Stornummer-sommar 2022

104 RUNTOM. GRUNDSUNDA TIDNING Anki Berg är född och uppvuxen på Gränna i Husum. Ett lägenhetsområde som inte längre finns kvar, men minnena består. – Jag minns fortfarande pålningen när de byggde ut fabriken på 1970- och 80-talen. Ljudet och skalvet i marken, och röken som täckte solstrålarna. Det var hemskt, minns Anki. Så fort hon fick chansen tog hon sig i stället till sin farmor och farfar i Öden. – Lukten och ljuden förde mig till lugnet i Öden, tio kilometer norr om Husum. Jag trivdes så bra här! Med tiden träffade Anki kärleken och det blev husrenovering av släktgården i Öden och en kort period i Stockholm, innan det var dags att utbilda sig inom museiämnena etnologi och museologi vid Umeå universitet. Ankis utbildning tog henne till en rad olika arbeten; Örnsköldsviks kommun, Olofsfors bruk, turistbyrå och 12 år på Västerbottens museum. I alla år utom ett har hon arbetat norröver. Sedan drygt tre år tillbaka är hon egen företagare. Till vardags bor Anki med sin sambo i Umeå men pendlar till Öden så ofta hon kan. – Det känns som när jag var liten och åkte hem till farmor och farfar så ofta jag kunde! Anki Bergs företag, som heter ”Anki Berg Kulturinformation”, står på två ben. Det ena benet är som konsult och stöd för verksamheter inom besöksnäring, kultur och mathantverk. Det andra benet är knutet till bagarstugan i Öden och går under namnet ”Ankis Öden och äventyr”. Där handlar det om tunnbrödsbakning och försäljning, uteservering och gruppbokningar med kurser och aktiviteter. – I år känner jag mig för och försöker bilda mig en uppfattning om hur stor del det här får ta. Vill jag ha en skälig lön så ska jag nog inte satsa på att bara baka tunnbröd, skrattar Anki. Grunden till namnet är att ”Öden” är själva byn, medan ”äventyr” står för andra aktiviteter som hon vill knyta till bagarstugan, som har med skog och natur att göra. I fjol gick hon en entreprenörsutbildning inom ekoturism för att få chans att sätta ord på sina tankar om ett företag i Öden. Det råder inget tvivel om att Anki Bergs stora intresse är tunnbröd. För många kan tunnbröd ses som ett helt vanligt bröd som serveras till exempelvis surströmmingen. Men för Anki är det ett hantverk och en historia. 

RkJQdWJsaXNoZXIy MzE5MDM=