5 dl gröna ärtor 200 g halloumi (eller grillost) 2 salladslökar 2 vitlöksklyftor 1 ägg 3 msk majsstärkelse 1 1/2 dl havregryn 1 - 2 dl persilja 1/2 tsk salt svartpeppar tomatsås 1 burk tomatsås av pizzatyp 1 1/2 dl vatten 2 tomater 1 gul lök 1 vitlöksklyfta 2 msk tomatpuré 1 - 2 msk grönsaksfond 1 - 2 tsk gochu gari (koreanskt chilipulver, eller ta paprikapulver och chiliflakes) 1/4 tsk salt en nypa råsocker 1 knippe timjan olivolja För ett tag sedan tyckte jag att det var en bra idé att köpa flera förpackningar gröna, frysta ärtor som var på extrapris. Lite märkligt beslut då jag inte är någon stor konsument av gröna ärtor. Jag gillar ärtor men inte i den grad att det motiverade mitt inköp. Nu hade jag plötsligt massor av ärtor i frysen att laga något med. Jag var inte sugen på soppa men tänkte att ärtbiffar borde väl ändå vara en bra idé. Sagt och gjort så började jag googla recept men förstås slutade det med att jag lagade till biffarna efter mina smakpreferenser och vad som fanns hemma. Jag valde att göra en tomatsås till. Tänkte att den såsen blir toppen att ha som rester till pasta eller något annat någon dag längre fram. Det visade sig att jag fick rätt i det antagandet. Biffarna blev verkligen jättegoda när till och med jag som inte har ärtor som största favorit hade svårt att sluta äta. Testa dem. Så värt! NAMN: Katarina Strömberg BOR: Bredbyn FAMILJ: Min son Anton 25 år och förstås mamma och andra nära släktingar. WWW.KATARINASSPIS.SE ,...svårt att sluta äta. Testa dem. Så värt! Ärtbiffar med tomatsås RECEPT Börja med tomatsåsen. Den blir godast om den får koka ihop länge. 1. Hacka löken och riv vitlöken fint. Fräs mjuk på låg värme i olivolja. 2. Hacka tomaterna och tillsätt dem när löken blivit genomskinlig. 3. Tillsätt tomatpuré, tomatsåsen och vatten (skaka ur tomatsåsburken). 4. Häll i grönsaksfond, krydda med salt och gochu gari. Har du inte gochu gari, ta paprikapulver och lite chiliflakes istället. Tillsätt också en nypa råsocker. 5. Låt såsen koka på låg värme till dess att biffarna är färdiga. Då tillsätts bladen från färsk timjan i såsen. Nu är det dags för biffarna. 6. Skiva salladslök, skär ner halloumin i mindre bitar, riv vitlöken och mixa tillsammans med ägget till dess att det börjar bli slätt. 7. Mixa havregrynen med persiljan och majsmjölet och blanda ner det med ärtsmeten. 8. Smaka av med salt och svartpeppar. 9. Klicka ut biffar i en stekpanna med rapsolja. Stek så de får fin färg på båda sidor. 10. Lägg över biffarna i en ugnsform och låt dem steka klart i ugnen på 200°, cirka 15 minuter. Dags att servera med tomatsåsen. Du kommer att bli nöjd med smakerna, jag lovar. Det går fint att göra en kall sås med yoghurt istället om man vill. Smaksätt med exempelvis honung, lime, gochu gari eller paprikapulver och chiliflakes. 28 ANUNDSJÖ AKTUELLT NR 9 2024

RkJQdWJsaXNoZXIy MzE5MDM=