Chef&Ledare 2020 #2

Chef & Ledare Nº2 2020 31 Intervju Daniella Ibis Kallaris Från rekrytering till entreprenör, berätta? – Jobbet på Sigma (ett mycket bra bolag) blev ett misslyckande eller rättare sagt: Jag misslyckades med mitt uppdrag. Sådant är jag tydlig med, jag ser det inte som presti- geförlust. Jag gick till Poolia istället, blev chefsrekryterare. Under flera år hade jag lekt med tanken på att jag ville ha något eget. Jag ville starta ett eget bolag, så jag och en tidigare medarbetare drog igång ett rekryte- ringsbolag. Vi körde ihop under flera år, det gick jättebra, men efter ett antal år delade vi på oss då vi ville olika saker. Hur är du som chef? – Jag är tydlig och omtänksam, jag bryr mig ommina medarbetare samtidigt som jag är affärsdriven och fokuserad. För mig är det viktigt att leda med hjärtat - också. Att känna värme inför de medmänniskor jag jobbar ihopmed. En gång fick jag höra ett omdöme ommig som chef: Du gör något fel Daniella, eftersom alla medarbetarna verkar älska dig. – Min stil är att tillåta alla medarbetare att vara sig själva fullt ut. Jag berättar vilka förväntningar jag har och om jag själv kör fast har jag inga problemmed att be om hjälp. Jag har heller inga problemmed att vara öppen och kan ibland ha svårt för att dölja mina känslor. Vad kan hända när ledarskap är otydligt? – Jobbet blir inte gjort, eller så blir jobbet gjort på fel sätt. Vem är du som entreprenör? – Jag driver två bolag idag, Daniella Ibis AB och Appointed Sverige AB. – I Appointed sysslar jag med rekrytering och uthyrning. Jag har rekryterat allt från vd, HR-chefer, HR-administratör, förhandla- re och chefsjurist, till CFO, redovisningskon- sulter, försäljningschefer och projektledare. Jag har jobbat med allt från start-ups till Hyresgästföreningen och stora företag som Assa Abloy. – I Daniella Ibis AB ligger mina uppdrag sommoderator/konferencier, föreläsare, konsult och agent. Mitt första agentuppdrag var Jan Wifstrand, moderator, journalist och entreprenör i mediebranschen. – Mitt andra agentuppdrag blev Maria Lindberg, världsmästare i boxning, som jag mötte på ett event och fick frågan om jag ville vara hennes agent. Maria Lindberg är proffsboxaren och civilingenjören i kemi- teknik som fick en hjärnblödning i ringen för tjugo år sedan, tio år senare tog hon sitt första VM-bälte och därefter två till! – I stallet finns även 15-åriga brottar- talangen Anna Fotiadou, silvermedaljör i Ungdoms-SM 2020 och som även tävlat för det grekiska landslaget, samt det senaste tillskottet ”nästan” mästerkocken Efty Mironidou. Vilka är dina styrkor – och brister? – Jag är världsbäst på att knyta bra folk till mig, folk som kompletterar mig. Jag vet vad jag är bra på och jag vet vad jag är min- dre bra på. Om jag tar på mig en uppgift som jag tvekar inför är jag rak och tydlig med det: ”Jag kanske inte kommer att klara detta, men jag kan och vill försöka”. En annan styrka är att jag är extremt nyfiken, det är en bra egenskap för en entreprenör. – Faktum är att jag inte är en särskilt kreativ person. När jag ropar högt att jag har en jättebra idé brukar alla runtomkring mig bli förskräckta och ropa NEJ! Men jag är väldigt duktig på att driva igenom andras goda idéer. Jag är inte bra på detaljer och jag gillar inte administrativt arbete, men jag gör det när jag måste. Jag springer för fort ibland, det är inte alltid jag har alla med på tåget. När mina medarbetare sa det till mig så löste jag det genom att ge dem access till min kalender. Och till sist; jag är dålig på att rätta in mig i ledet. Hur bygger du ditt varumärke? – Mitt eget varumärke skulle jag kunna bli bättre på att saluföra. Jag är mycket vas- sare på att promota andra. Men jag skrev en bok ”Bara Bella, Inga Konstigheter”, som är en samling av mina mest lästa blogginlägg. Jag har cirka 20 000 läsare på bloggen varje dag. Jag har fått höra att igenkänningsfak- torn är hög, att jag är bra på att skriva som jag talar, att läsare både skrattar och gråter. Jag tvekar inte att blanda allvar och glädje. Strax innan utgivningen av boken snappade jag upp en kommentar ommig själv: ”Henne är det bra att känna”. Den meningen kom med på baksidan av boken. – Nu är bok nummer två påbörjad, ”Från Rosengård till Rosenvång”. Dina bästa tips till chefer? – Ha hjärtat med dig i allt du gör. Som chef måste man kunna visa och erkänna om man själv gör fel. Man måste kunna se sina egna brister. Om någon annan har en bättre idé, acceptera det och gör något bra av det. Själv älskar jag mitt jobb, och jag brukar säga som Zlatan; ”jag älskar det jag gör och får betalt för det också” - dock skiljer sig våra löner och arvoden en hel del, haha. – Som ledare kan jag vara både tuff och ödmjuk. Det allra viktigaste för mig är att människorna omkring mig mår bra och får utvecklas. Hur hade du varit som polis? – Jag hade blivit en grymt bra polis, säger jag i all ödmjukhet. Mina livserfarenheter har lärt mig att våga vara tuff och mild i en och samma person. Mina döttrar är säkra på att jag hade slutat som rikspolischef. — Daniella Ibis Kallaris Ålder: 50 år. Familj: Tvillingdöttrar, 24 år, en stor grekisk familj. Bor: I Limhamn. Gör: Rekryterare, agent, mentor, förfat- tare, föreläsare, moderator. Fritid: Springer mellan 7 och 10 kilome- ter varje/varannan dag, reser, läser, tit- tar på dåliga serier och umgås mycket och gärna med familjen.

RkJQdWJsaXNoZXIy MzE5MDM=