Chef & Ledare 1-2020

16 Hur är du som coach? – Mitt uppdrag är att hjälpa klienten att få en riktig utveckling. Jag stryker inte medhårs, utan utmanar och ställer jobbiga frågor. Förändring och utveckling är sällan varmt och mysigt. Jag hjälper chefer att bli ännu bättre. Min vanligaste uppgift är att stötta ledare i att göra sig mer umbärliga, bli mindre stressade och mer trygga i sin roll. Vi har en arbetsmarknad där färre människor ska göra mer jobb på kortare tid. Det är absurt. Att kunna navigera i det klimatet handlar om att ta hand om sina medarbeta- re, sin organisation – och om chefen själv. Det coachande ledarskapet? – Jag är diplomerad coach och har tagit fram en egen ledarskapsmodell. När man som chef känner att något skaver, att nå- gonting är tokigt, då kan coaching vara ett oerhört e ff ektivt verktyg att ta till. Som coach gäller det att ställa frågor på ett sätt som gör att klien- ten lär sig hitta de egna svaren, och att resonera sig fram så att man når sina mål. På relativt få samtal brukar det hända mas- sor. Bara det att en chef ger sig själv tid för reflektion innebär ofta en stor positiv förändring. Att bara släcka bränder än här än där och att sitta i oändliga möten håller inte i längden. Vad utmärker en bra chef i dina ögon? – Hen kan konsten att få sina medarbetare att må bra och bidra till att organisationen är lönsam - på samma gång. Ofta ställs de här variablerna mot varandra, och lönsamhet går för det mesta före allt. Den andra delen som handlar ommedarbe- tarna ses som en kostnad somman kan vara utan. Det där är bullshit! Forskningen visar att när medarbetarna känner sig bekräftade, sedda, hörda och får ta ansvar då ökar enga- gemanget och då ökar lönsamheten också för att alla gör ett bättre jobb. Inte särskilt kontroversiellt, eller hur? Sjukskrivnings- antalet på grund av stressproblematik har ökat med 370 procent sedan 2011 för kvinnor i åldern 25 till 29 . Och statistiken totalt sett är inte heller vacker. Ska vi verkligen ha ett sådant arbetsklimat? Jag tycker inte det, och här spelar ledarskapet en oerhört viktig roll. Alla kommer ihåg om de har haft en riktigt bra eller en riktigt dålig chef. Det där slår aldrig fel. Chefen sätter en stor prägel. Jag har ett exempel som jag gärna drar: På vilket sätt chefen anländer till jobbet kan ha stor e ff ekt för arbetsklimatet den dagen. Om hen stormar in, med blicken i golvet och stänger dörren om sig med en smäll, då blir stäm- ningen lätt därefter. Medan chefen som star- tar morgonen med att säga hej och fråga hur medarbetarna mår skapar en medmänsklig organisation åt sig och personalen. Det är så lätt att tappa bort det mest elementära. När vi har en stressreaktion i kroppen kopplas förmågan att känna empati bort och det funkade bra på savannen men är sällan bra i ett kontorslandskap. Våra hjärnor har inte riktigt hängt med. Chefer är inga super- hjältar, det är det bra att komma ihåg. Egenskaper du inte vill se hos en ledare? – Jag gillar inte låt-gå-ledarskap, det är oansvarigt. Jag vill inte se chefer som pri- oriterar sig själva, eller kortsiktiga resultat på bekostnad av medarbetarna och/eller organisationen. Sådant gör mig vansinnig. Ledarskapet är så viktigt och påverkar så många, det förtjänas att tas på allvar. Medmänskligt ledarskap tjänar man på i längden! Märker du av att bossbrudar och blivan- de bossbrudar har särskilda kvaliteter? – Här finns mycket kompetens och talang! Jag ser ledarfärdigheter, emotionell intelli- gens, starka drivkrafter, ambitionen och vil- jan att göra ett bra jobb. Och inte minst mod. Att vara chef är att varamodig. Det krävs mod för att lyckas vara chef med hjärtat. Kvinnligt kontra manligt ledarskap? – Jag gillar inte att dela in ledarskap efter kön, det blir så lätt förminskande. Min vision för Bossbrudarna är att lyfta framkvinnor i le- darpositioner. Bossbrudarna handlar inte om kvinnligt ledarskap, det handlar om ledare. Det behövs fler kvinnliga chefer i näringslivet! Det kan vara bekvämt att säga: Vi har letat efter en kvinnlig säljchef, men det finns ingen! Det finns det visst det, kanske någon bland våra 2000 medlemmar skulle kunna passa? Ett problemär att mycket rekrytering sker via nätverkskontakter och det är jag väldigt kritisk mot för det blir extremt exkluderande. Lär känna rätt folk så får du jobb…Det är inte alla somär extroverta och gåpåiga, det finns gott om introverta chefer somockså är sociala och gör ett jättebra jobb somchef. Morgondagens ledare? – Det vi ser hos millenials, alltså Gene- ration Y och Z (folk födda mellan början av 1980 och 2000 reds anm.) om jag genera- liserar lite så är det att vi är otåliga, vi vill att saker ska hända fort, vi vill ha snabb feedback, ja feedback på allt vi gör. Är det här bra? Gör jag rätt? Vi är värderingsdriv- na, det räcker inte med att företaget har en snygg policy, den ska efterlevas också. Även ommånga idag lider av psykisk ohälsa och stressrelaterade problem så är många av oss kritiska och kräsna. Millennials vill inte bli chefer under vilka omständigheter som helst. Det ska vara rätt förutsätt- ningar; med en bra organisation och justa omständigheter. Får man inte allt det så är det inte värt det. När nya medarbetare från nästa generation skolas in blir det en påverkan på arbetsplatsen. Min dröm är att vi ska kunna mötas över generationsgränserna och att kravet på chefserfarenhet för att få en position som ledare ska luckras upp, att annan erfarenhet ska ses som lika relevant. Mötet mellan millenials och den äldre ge- nerationen resulterar förhoppnings- vis i att utvärderingstiderna inför en anställning kan bli kortare och att organi- sationer blir mer snabbfotade. Det ska gå att testa nytt snabbare. Det är min övertygelse att det inte bara är möjligt utan nödvändigt och en del av framtidens arbetsliv att bygga organisationer som är lönsamma, välmåen- de - och därmed jämställda. Gyllene tips för en bra ledare? – Ta hand om dig och dina medarbetare. På riktigt. Se till att ni har rätt resurser och verktyg för att kunna göra ert jobb. – Respektera dig själv så som du respek- terar andra. Använd samma måttstock för dig själv som dina medarbetare. – Ha ambitionen att vara snäll och kritisk mot dig själv på samma gång. – Ta din makt på allvar och dela med dig av den så mycket det går. Folk växer av makt och ansvar – låt dem få göra det. Vad har du tagit med dig från stallet? – Jag har hört sägas att jag är modig. ”Hästeriet” lärde mig medvetenhet om vad jag utstrålar och det faktum att det inte går att behandla alla så som du själv vill bli behandlad. Som chef gäller det att kunna ta reda på både vilka behov varje individ har, och hela gruppen som team. Hästar är personligheter de luxe, de lärde mig att det ibland behövs lite hårdare tag, men att man lika ofta kommer längre med mjukhet. — Intervju Clara Löfvenhamn

RkJQdWJsaXNoZXIy MzE5MDM=