Växa Nytt 4-2021

Nordiska avelsvärden för köttraser – nu för första gången! För första gången publicerades ge- mensamma avelsvärden för köttraser- na i Sverige, Finland och Danmark vid avelsvärderingen den 2 november. Beräkningen görs av Nordisk avels- värdering (NAV) och avelsvärden be- räknas för kalvnings-, tillväxt- och slaktkroppsegenskaper. I underlaget ingår hon- & handjur av raser- na Angus, Charolais, Hereford, Limousin & Simmental från alla tre länderna. Du hittar avelsvärdena på Navet avelsvärden köttras eller i DosShopen. Varför nordiska avelsvärden? En nordisk avelsvärdering för renrasiga kött- djur är en nödvändig startpunkt för att skapa en avelsvärdering för köttdjur liknande den som idag finns för mjölkdjur. Genom att slå samman de nordiska länderna till en popula- tion av djur, som rankas enligt samma skala, blir det nu möjligt att välja bland de bästa djuren från alla tre länderna. Förbättringar i den nya avelvärderingen Med en större bas får avelsvärderingen en större säkerhet jämfört med nationell avels- värdering. Utländska tjurar får en mer exakt avelsvärdering bland annat beroende på förbättrad definition av genetiska grupper. De genetiska parametrarna har uppdaterats och man får en mer exakt uppskattning av säkerheter med nya metoder. Presentation och publicering av avelsvärden I den nya avelsvärderingen är medel fortfa- rande 100 men till skillnad från de nationella Egenskap Definition och användning i avelsvärderingen Födelsevikt Är positivt korrelerat med tillväxt och negativt korrelerat med kalvens förmåga att födas 200-dagarstillväxt Tillväxt från födsel till avvänjning vid 200 dagar. Uttrycker både kalvens förmåga att växa och moderns förmåga att ta hand om kalven 365-dagarsvikt Uttrycker både kalvens förmåga att växa och moderns förmåga att ta hand om kalven Tillväxt efter avvänjning Tillväxt från avvänjning till 365 dagar. Uttrycker kalvens förmåga att växa Slaktkroppstillväxt Tillväxt från födsel till slakt. Uttrycker huvudsakligen kalvens förmåga att växa men också till viss del moderns förmåga att ta hand om kalven Formklass Klassning av slaktkroppen enligt slakteriets EUROP-skala Fettgrupp Fettansättning enligt slakteriets klassning Kalvningsförmåga Värdering av kalvningsförmåga jämfört med övriga kalvningar i besättningen Levandefödda Kalvöverlevnad inom 24 timmar efter kalvning basgrupperna innehåller den en blandning av danska, finska och svenska han- och hon- djur som är födda 5–9 år före publikations- datumet. Förutom det ska egenskapen ha observerats en gång hos djuret eller hos minst fem dess avkommor och ha en säker- het om minst 10 %. Standardavvikelsen är fortfarande 10. Nya NAV Beef-avelsvärden beräknas 4 ggr/år (mars, april, juni och no- vember). Egenskaper De egenskaper som ingår i den gemensam- ma nordiska avelsvärderingen för köttraser är i stor utsträckning densamma som tidiga- re har publicerats i respektive land. Vissa skillnader finns dock. Egenskaperna beskrivs i tabellen nedan. Vissa egenskaper är viktiga i sig själva medan andra används för att öka säkerheten, då de är genetiskt korrelerade till de viktiga egenskaperna Nästa steg i den nordiska köttavelsvärderingen Nästa steg är att utöka NAV:s köttavelsvär- dering till att inkludera fler raser. Vad gäller egenskaper förväntas fertilitet och ungdjurs- överlevnad bli nästa egenskaper att inklude- ras i köttavelsvärderingen. Här är din tjurkatalog

RkJQdWJsaXNoZXIy MzE5MDM=