NBDI står för Nordic Beef on Dairy Index och visar vilka köttrastjurar som ger bäst ekonomi vid korsning på mjölkras. Läs mer på webben om hur du med hjälp av NBDI kan kombinera lätta kalvningar med god tillväxt och därmed öka värdet på kalven. NBDI NBDI - AVELSINDEX 12 | Växa Nytt Först kyla, sedan torka och nu blöta. Att säga att 2023 är ett utmanande växtodlingsår för många lantbrukare är ingen överdrift. Och med de problem som följer dessa väderextremer – till exempel lägre och eventuellt nedklassade skördemängder – är det extra angeläget att göra en ordentlig spannmålsanalys. God foderhygien Att ha analyser på de fodermedel man utfodrar på gården är ett viktigt verktyg för att få en biologisk och ekonomiskt optimerad foderstat. Ett år som detta när kvalitén är osäker och det skiljer sig mycket mellan olika delar av landet blir en foderanalys ännu viktigare. Även spannmål som används som foder måste hålla en god hygien, annars finns risken för produktionsstörningar i besättningen. Genom att kontrollera förekomsten av mögelsvampar i spannmålen med hjälp av en mikrobiologisk analys så kan man få en god uppfattning om fodrets hygien. Lagringsstabilitet Andelen vatten i spannmålen är avgörande för lagringsstabiliteten. I näringsanalysen ingår ts-halten som standard och kan ge information för att välja rätt lagringsmetod. Lufttät lagring och syrning klarar en lägre ts-halt än torklagring som bör ha 87% ts (13% vattenhalt) för att klara lagring i sex månader eller mer. Mikrobiologisk analys görs vanligen efter att spannmålen har lagrats en tid. Då kan man få en indikation av lagringsskador i form av förekomst av mögelsvampar, som klassas som ”lagringsvamp”, samt hur stor del av kärnorna svamparna växt in i. I den mikrobiologiska analysen får man också reda på ”vattenaktivitet”, ett mått på hur mycket vatten som finns tillgängligt för mikroorganismer. Även detta mått anger spannmålets lagringsstabilitet. Syrat spannmål Om spannmålen har en vattenhalt mellan 15 och 25% kan syrning vara ett lagringsalternativ. Man syrar hela kärnor med propionsyra som sedan krossas vid utfodring – krossade kärnor bör sedan utfodras inom en vecka. Det är viktigt att använda propionsyra, aldrig myrsyra. Syrningen sänker pH-halten i spannmålet och stoppar all mikrobiologisk tillväxt. För att få en bra sänkning av pH-värdet är det viktigt att följa angiven dosering och att veta partiets vattenhalt. Syrat spannmål ger lägre E-vitamin än torkat spannmål i foderstaten vilket kan göra det aktuellt att sätta in E-vitamintillskott. Ensilering av spannmål Om vattenhalten överstiger 25% kan ensilering vara ett alternativ, helst bör vattenhalten vara cirka 40%. Ensilering kan göras av helt eller krossat spannmål men bör alltid ske i samband med skörd för att undvika varmgång vid mellanlagring. Ensilering kan ske i plansilo, säck, slang eller torn, dock rekommenderas ej plansilo till hela kärnor. Hela kärnor kräver tätare silo än krossad och syre hittar lätt in vid öppning av plansilo. Om tillsatsmedel används rekommenderas även här propionsyra. Provtagning Spannmålsprov för näringsanalys tar man med fördel på hela kärnor, då det är en billigare analys. Den mikrobiologiska analysen måste tas på ett separat prov. Vill man ha båda analyserna behöver man med andra ord skicka in två foderprover. Provet avsett för mikrobiologisk analys får ej frysas eftersom detta kan döda mikroorganismer som man vill ha information om. Vi på Växa kan hjälpa till med att ta ut prover eller att leverera följesedlar, kuvert och provtagningsmaterial till gården. Hör av er till oss – redan i dag! Spannmålsanalys – extra viktigt vid tveksamma skördeförhållanden Nyhet – Avelsvärden i MinGård® Från och med 1:a november kan du se dina hondjurs avelsvärden på samma sätt som du är van vid från tjurbladen! På djurkortet i MinGård presenteras avelsvärdena gruppvis och i stapelformat och kan du enkelt se om djuret är genomtestat. Under hösten har det varit flera gårdsträffar runt om i landet med tema NBDI, Nordic Beef on Dairy Index. Fokus har varit användningen av köttras på mjölkdjur. Ämnet har bjudit till engagerade diskussioner om olika strategier och verktyg för att öka lönsamheten både för mjölkföretag och kalvuppfödare. Rårödsgården inspirerade Gårdsträffen hos Kerstin och Ivar Bengtsson på Rårödsgården i Stehag lockade ett trettiotal intresserade lantbrukare från hela Skåne. Rårödsgården berättade att de tidigare haft problem med för många rekryteringskvigor. Idag är deras mål är tydligt, att få ner överskottet av rekryteringskvigor och därigenom höja medellivslängden på korna. Strategin är numera att seminera med 70 % köttras och resten x-vik. - ”Det är lite av en utmaning att få till djurflödet. Att kombinationen av antalet köttras och x-vik-kalvningar blir rätt. Men det här är en bra möjlighet till bättre lönsamhet i företaget”, menar Ivar Bengtsson. NBDI under lupp Träffen hölls tillsammans med KLS, som var tydliga med att marknaden efterfrågar korsningskalvar. Johanna Bengtsson, som är Växas köttavelsexpert, presenterade NBDI. Hon beskrev hur avelsvärdena är jämförbara mellan köttraserna och vad de olika indexen betyder i rena pengar. Johannas budskap för att nå optimal lönsamhet var att välja rätt tjur i stället för att tänka ras. Ord från inspirerade deltagare efter Johannas föreläsning var att ”- Nu har ni satt i gång tankarna hos mig.” Avelsträff på Rårödsgården
RkJQdWJsaXNoZXIy MzE5MDM=