Växa Nytt 4-2024

7 | Växa Nytt Råmjölk hamnar alltid med i diskussionen kring kalvhälsa. Ibland är det svårt att få den fösta urmjölkningen från nykalvade kor att räcka till kalvarnas behov och andra gånger är det kvaliteten på råmjölken som diskuteras. Råmjölk blir bättre om sinkorna får lugn och ro och möjligheter till balanserat foderintag med sinkomineraler och lagom mängd energi och protein. Vi kan kontrollera hygien genom att ta prov på mjölken och skicka in och genom att mäta antikroppsinnehållet i råmjölken med en BRIX-mätare för att se hur bra den är. Sämre hygien gör att kalven har svårare att tillgodogöra sig det livsviktiga innehållet. Goda rutiner för rengöring av nappflaskor och förvaringskärl är där för mycket viktigt. Använd diskmedel och ljummet vatten för god effekt. Bra råmjölk har ett BRIX-värde på över 25. Vikten av att ge kalven råmjölk snabbt efter kalvning Kalven behöver råmjölk så snabbt som möjligt efter kalvningen, helst inom en timme efter kalvningen. Om kalvningen har varit ansträngande så är det extra bråttom. Ge kalven ungefär 4 liter med nappflaska första målet om den väger runt 40 kg. Ytterligare två mål råmjölk ungefär sex och 12 timmar senare förbättrar möjligheterna för kalven att ta upp tillräckligt med antikroppar från råmjölken för att få ett gott skydd mot smittor fram tills kalvens eget immunsystem fungerar bra. Även om kalven går med kon är det viktigt att ge kalven det första målet i nappflaska så att vi vet att den druckit och hur mycket. Många kalvar väger mer än vi tror, därför bör vi väga kalvar regelbundet för att ha koll. Så använder du övergångsmjölk Vi kallar mjölken från andra urmjölkningen efter kalvning fram tills den går i tanken för övergångsmjölk. Använd övergångsmjölken tillsammans med råmjölk med BRIX-värden under 22 i minst tre dagar till kalvarna och vänj gradvis över dem till helmjölk eller pulver. Om du vaccinerar korna för att minska diarré hos kalvarna är en del av effekten att kalvarna ska få antikroppar mot smittorna via övergångsmjölken. Dessa antikroppar motverkar att smittämnena får fäste i magtarmkanalen. Både råmjölk och övergångsmjölk kan sparas upp till 24 timmar om den förvaras kallt. Frågor kontakta: Lena Stengärde: lena.stengarde@vxa.se Angelica Jonasson: angelica.jonasson@vxa.se Råmjölk och övergångsmjölk till kalven

RkJQdWJsaXNoZXIy MzE5MDM=