Djupvikens gård · Ägs av Jonas Halonen. · 185 mjölkkor, 85 dikor, totalt cirka 700 djur uppdelat på tre gårdar. · Fem heltidsanställda, samt en deltids- och fyra timanställda. · Brukar 769 ha samt 258 ha bete och slåtteräng. · Odlar vall, majs, havre, vete och korn. Djupvikens gård: Nyckeltal och foderstrategi driver dikoproduktionen framåt På Djupvikens gård arbetar man målmedvetet med att utveckla dikoproduktionen. Genom att följa upp nyckeltal och ha noggrann kontroll på utfodringen skapas förutsättningar för god djurhälsa och effektiv tillväxt. Gården har cirka 80 dikor, och produktionsrådgivare Ann-Catrin ”Kicki” Markusson är ett viktigt bollplank för förman Gabriella Friberg Westin. – Jag kontaktade Kicki när vi hade för många svåra kalvningar. Djuren var helt enkelt för feta. Men efter att vi justerat foderstaten löste sig problemet, berättar Gabriella. Djupvikens gård har både mjölk- och dikoproduktion, vilket innebär vissa utmaningar – särskilt när det gäller att få både mjölk- och köttraskvigor att växa bra på samma foderstat. – Det är en nackdel att ha både mjölk och kött, kvigorna måste gå tillsammans eftersom vi inte har plats att separera dem. Mjölkraskvigorna behöver högre tillväxt, medan köttraskvigorna nästan växer av luft. Utmaningen är att hitta en foderstat som passar båda – utan att det blir för dyrt, säger Gabriella. Tillsammans med Kicki har gården justerat grupperingar och foderstater för att få jämnare tillväxt. I vissa fall har kvigor med särskilda behov fått en egen grupp och anpassad foderstat. Foderplanering och nyckeltal i fokus Att optimera foderstaterna för dikor och ungdjur är en central del i samarbetet med Kicki. Gården analyserar alltid grovfodret för att få en komplett bild av näringsinnehållet och kunna matcha rätt foderparti med rätt djurgrupp. Tillsammans planerar man foderåret, gör foderstater utifrån hull och grupper, och ser över betessäsongen – inklusive strategier för parasitbekämpning. Utöver foderbiten följer gården upp flera viktiga nyckeltal under året. – Vi väger djuren och följer avvänjningsvikter, slaktvikter, kalvöverlevnad, kalvningssvårigheter och fertilitet. Vi sammanställer hela produktionen, säger Gabriella. Kicki lyfter ett särskilt nyckeltal för dem med säsongskalvning. – Ett bra mått är hur många kalvningar som sker inom ett treveckorsintervall. Det visar hur väl tjurarna lyckats och om kalvningarna sker i rätt tid. Nöjda kunder Produktionsrådgivare Ann-Catrin ”Kicki” Markusson och Gabriella Friberg Westin, förman på Djupvikens gård. 13 | Växa Nytt
RkJQdWJsaXNoZXIy MzE5MDM=