Noggrann hygien kring grovfodret, en liten släng av nördighet och en mjölkrobot gör att Åbysätter konsekvent håller ett celltal under 100 000. Det låga celltalet gör att de belönats med två mjölkkaraffer för god juverhälsa från Växa. Linnea och Martin Lindvall som driver gården utanför Linköping är riktiga konördar med specialintresse för djurhälsan, något som gett dem både friskare djur och bättre ekonomi. Fokus i avelsarbetet är sedan många år tillbaka så friska djur som möjligt. Tjurarna väljs noggrant ut med särskilt fokus på hälsoegenskaperna, hälsan går före produktionen som Martin säger. Paret har stenkoll på de 67 årskorna och satsar på att jobba förebyggande, eftersom små problem tar betydligt mindre tid och kraft än stora problem. - Det sparar så mycket tid att förebygga, om något tar tid så är det problem. Att jobba med juverhälsan är mycket en ekonomisk fråga, bra juverhälsa ger mindre arbete och bättre ekonomi. Korna blir kvar längre, och det blir också mycket roligare att gå till ladugården när korna mår bra, säger Martin Lindvall. Linnea och Martin ställer höga krav på att hålla celltalen nere och är hela tiden på tårna för att följa utvecklingen. Att de fått två mjölkkaraffer från Växa betyder att de under två år lyckats hålla det beräknade tankcelltalet under 150 000. De tittar dagligen på data från roboten och kollar direkt upp kor där celltalet har gått upp för att se om det behövs någon insats. Ofta hjälper det bra att smörja in med liniment. Det gäller också enligt gården att ha höga krav på hygienen kring grovfodret. Målet är att hålla celltalet under 100 000, i mars landade det på 99 000, vilket gör dem någorlunda nöjda. Ofta går de förhöjda celltalen att spåra tillbaka till grovfodret. - Ligger celltalet på 150 000, då är det panik. Då behövs det en insats direkt. Ofta så handlar det om kvaliteten och hygienen kring grovfodret när vi ser att cellerna går upp, att rutinerna brustit någonstans. Att det inte var tillräckligt rent i silon, eller att grovfoder av dålig kvalitet kommit med i mixen. När cellerna går upp vill vi alltid hitta grundorsaken, säger Linnea Lindvall. Roboten och ViLA ett lyft för juverhälsan När ett nytt stall byggdes gick gården från uppbundet till lösdrift och robot. Linnea och Martin var lite nervösa över förändringen och om den skulle ha en negativ påverkan på juverhälsan och celltalen. De hade hört att celltalen kan gå upp, men det har blivit precis tvärtom. - Korna mjölkas oftare, och roboten mjölkar mycket bättre eftersom den mjölkar ur varje spene ordentligt. Den gör ordentligt rent inför mjölkning på varje ko, och desinficerar borstarna. Med data från roboten ser vi direkt om en ko inte mjölkar ordentligt eller tillräckligt ofta, om mjölktempen är förhöjd eller om celltalet gått upp, säger Martin Lindvall. Ett annat lyft för djurhälsan i stort är att gården numera är med i ViLA med Sofia Gunnarsson från Växa som besättningsveterinär. Sofia kommer på regelbundna besök till gården, och har tät kontakt med Linnea som är med i ViLA. - Det känns väldigt tryggt att ha en veterinär som kan korna, känner oss och som jag kan diskutera alla frågor med under besöken. Vi behandlar korna mindre nu än innan ViLA, och jag diskuterar ofta saken med Sofia innan jag sätter in behandling. Om behandling behövs kan jag göra det direkt, säger Linnea Lindvall. ViLA är något gården gärna lyfter fram för andra lantbrukare som besöker gården. Det är en investering i tid och pengar, men en investering som ger färre behandlingarna, bättre hälsa för korna - och slutändan bättre ekonomi för Linnea och Martin Lindvall på Åbysätter. Nördighet och mjölkrobot - en vinnande kombination Juverinflammation, eller mastit, är den vanligaste sjukdomen hos mjölkkor i Sverige och sjukdomen bidrar till stora förluster inom mjölkproduktionen. Juverinflammation är komplext och kan te sig på olika sätt. Generellt brukar man dela in juverinflammation i klinisk eller subklinisk. Den kliniska ger synliga symptom på kon såsom feber, svullet och ömt juver och förändrad mjölk. Den subkliniska ger inte några symptom på kon men mjölkens sammansättning förändras, vilket oftast upptäcks genom ett förhöjt celltal. Subklinisk mastit kallas också kort och gott ”celltal” på många håll. Celltalet är egentligen ett mått på immunförsvarets celler som kommer till undsättning vid en inflammation. Samtidigt som cellerna strömmar in i mjölken förändras mjölken på andra sätt och näringsvärdet försämras. Mastit beror vanligtvis beror på bakterier. Det finns många olika typer av bakterier som kan ge upphov till juverinflammation och man får oftast stor hjälp av att veta vilka bakterier som cirkulerar på sin gård. Vid båda typerna av juverinflammation får man en försämrad mjölkkvalitét och nedsatt produktion. Det kan bidra till nedsatt djurvälfärd och ekonomiska förluster som beror på kasserad mjölk, behandlingskostnader och eventuellt utslag av kon. Juverinflammation är också den vanligaste orsaken till antibiotikabehandling hos mjölkkor. Det finns mycket att tjäna på att jobba förebyggande med juverhälsa. Det ger ökade intäkter, lägre kostnader och friska djur som får chansen att nå sin fulla potential. Kontakta din djurhälsoveterinär om du vill ha hjälp med ditt strategiska juverhälsoarbete! En god juverhälsa är grunden för en bra mjölkproduktion • Drivs av Linnea och Martin Lindvall • 67 årkor, hälften holstein och SRB • Produktion: ca 13 000 kg ECM • Beräknat tankcelltal: 99 000 • 50 hektar vall och helsäd Fakta om Åbysätter 8 | Växa Nytt
RkJQdWJsaXNoZXIy MzE5MDM=