VäxaNytt Tidning nr2 2024

Tomas och Björn Moberg driver tillsammans Rabbalshede Gård. De ville ta reda på vilka kor i deras blandbesättning som verkligen gav störst intäkt. Genom att använda resultatet från provmjölkningen satte Tomas tillsammans med sin avelsrådgivare ett pris på kg fett och protein på individnivå. Resultatet gav honom en rejäl ögonöppnare! På gården mjölkas 170 kor i robot och fördelningen mellan röda och svarta kor är optimal när siffror ska jämföras! ”Vi har en blandbesättning med 50/50 svarta och röda kor, så det var enkelt för mig att jämföra dem på ett bra sätt. Jag ville veta mer om vilka av min kor som faktiskt var de mest ekonomiska. Jag vet redan vilka som mjölkar flest kilo mjölk, men det är ju inte på det sättet jag blir avräknad” berättar Tomas. ”Jag vill belysa är att det finns många lantbrukare som har blandbesättning precis som jag, där holstein-korna dominerar i toppen om de rangeras på mjölkmängd. Väljer jag i stället att sortera på ECM eller ännu bättre, kilo fett och protein, blir det ganska rejäla omsvängningar” berättar Tomas. Benita klev fram ”I uträkningen från MinGård tog vi fram producerat kilo fett och protein på alla mina kor från senaste provmjölkning, sen satte vi helt enkelt in mitt avräkningspris” säger Tomas. När de fick ekonomiskt utfall på varje kos produktion var det inte längre någon total dominans i toppen av bara svarta kor utan fördelningen blev jämn. Den röda kon 1668 Benita får statuera ett exempel på hur olika det kan slå beroende på hur man räknar. Hon placerade sig på plats 19 rangerat på kg mjölk men på plats 1 när korna sorterades på kg fett och protein med det avräkningspris gården har. ”Jag blev först väldigt förvånad över resultatet. I mitt managementprogram var inställningen gjord på kg mjölk, men det är ju inte representativt för jag får betalt på något sätt. Det är ju egentligen bara en siffra på en volym som kommer ur korna. I min besättning mjölkar mina röda kor 12 600 kg ECM och de svarta 13 270 kg ECM, det skiljer alltså 670 kg ECM. Det intressanta är att jag har exakt samma lönsamhet när jag tar hänsyn till mitt avräkningspris och även lägger till foderkostnad”, avslutar Tomas. Rabbalshede har räknat på värdet av halterna Vilken ko på Rabbalshede var mest lönsam på provningen i februari 2024, Lillemor som mjölkade 62 kg mjölk eller Kulla som producerade 47,5 kg mjölk? Svaret blir tydligt när halterna får ett ekonomiskt värde! Båda korna producerar 56,5 kg ECM så de utfodras på samma sätt, minusposten Laktos är avdraget för mjölkvolymen i kg råvara. 1581 LILLEMOR mjölkade 62 kg mjölk med 3,5 % fett (136 kr) och 3,1 % protein (108) kr Laktos – 12 kr Intäkt från mjölkråvara: 232 kr 5815 KULLA mjölkade 47,5 kg mjölk med 5,3 % fett (158 kr) och 3,8 % protein (102 kr) Laktos – 10kr Intäkt från mjölkråvara: 250 kr Mjölkindex – så funkar det Målet i den nordiska avelsvärderingen är att kor ska producera en mjölkråvara som motsvarar mejeriernas betalningssystem. Mjölkindex förkortas MIN och ger information om djurets genetiska potential att producera mjölk, fett och protein. Avelsvärdena baseras på information från Kokontrollen i de första tre laktationerna. Idag avräknas mjölkbönder främst baserat på mängden fett och protein. Nuvarande betalningssystem för mjölk i de nordiska länderna är likartad. Trenden enligt både Valio i Finland och Arla i Danmark och Sverige är att prissättningen i framtiden kommer gynna mer koncentrerad mjölk och med ett relativt högre värde för fett än för protein. Så i samtliga länder så är det ekonomiskt fördelaktigt att avla för mjölk med högre fett- och proteinhalter. Det pågår även ett arbete med att succesivt byta namn på mjölkindex till avkastningsindex för att bättre spegla vad avelsvärdet verkligen betyder. Viktning i nuvarande mjölkindex på kg fett och protein samt halterna. Vilken ko var mest lönsam? Jag tycker det är viktigt att verkligen veta vilka kor som är de mest lönsamma i besättningen menar Tomas Moberg, Rabbalshede Gård. 14 | Växa Nytt Nordiska röda raser Holstein Jersey Fett, kg 0,40 0,40 0,50 Protein, kg 0,55 0,55 0,50 Fett % 0,20 0,20 0,25

RkJQdWJsaXNoZXIy MzE5MDM=