Spelregler för ishockey 2022-2023

38 AVDELNING 4 – Mindre straff. Större straff och match penalty ska utdömas på vanligt sätt oavsett om mål görs eller inte. Om ett mindre straff eller lagstraff avvaktas på ett lag som är i numerärt underläge beroende av ett större straff eller match penalty, men icke felande lag gör mål innan spelet kan stoppas för att utdöma det mindre straffet eller lagstraffet, ska den avvaktande utvisningen annulleras som följd av målet. Om en utvisning avvaktas mot ett lag som redan spelar i numerärt underläge beroende av ett eller flera mindre straff eller lagstraff, och den avvaktande utvisningen ska utdömas som ett straffslag, men icke felande lag gör mål innan spelet kan stoppas för att utdöma straffslaget, ska utvisningen som skulle renderat i ett straffslag i stället omvandlas till mindre straffet (eller dubbla mindre straffet, större straffet eller match penalty) och utdömas som vanligt. Det straff som först påbörjades av de som redan avtjänas ska upphöra enligt Regel 16 – Mindre straff. 15.5 PLATS FÖR NEDSLÄPP När spelare utvisas vid ett spelstopp på så sätt att en eller flera utvisningar sätts upp på matchklockan för ett lag, ska efterföljande nedsläpp ske på en av de två nedsläppspunkterna i felande lags försvarszon. Det finns bara tre (3) undantag till denna regel: (i) Om en utvisning utdöms efter att ett mål har gjorts – nedsläpp på mittpunkten. (ii) Om en utvisning utdöms efter att en period är slut (eller innan en period startar) – nedsläpp på mittpunkten. (iii) Om försvarande lag utvisas och anfallande lags spelare åker in i anfallszonen nedanför den övre delen av cirklarna kring nedsläppspunkterna – nedsläpp i neutral zon. Se Regel 76.2. REGEL 16 – MINDRE STRAFFET 16.1 MINDRE STRAFFET Vid ett mindre straff ska felande spelare, förutom en målvakt, utvisas i två (2) minuter och får inte ersättas på isen.17) 16.2 NUMERÄRT UNDERLÄGE Numerärt underläge innebär att ett lag har mindre numerär styrka än det andra laget när det blir mål. Det mindre straff eller lagstraff som då upphör automatiskt är det straff som har minst tid kvar på matchklockan. Således kan inte kvittade eller sammanfallande mindre straff på båda lagen orsaka att något av lagen blir i numerärt underläge (se Regel 19 – Kvittade straff / Sammanfallande straff). 17) Tillämpning: I ungdomsmatcher där speltiden avviker från 3x20 minuter kan administratören tillämpa andra längder på utvisningarna än vad som anges i denna regelbok.