Spelregler för ishockey 2022-2023

17 AVDELNING 1 Spelarbåsen ska vara 10 meter långa och 1,5 meter breda och avskilda från publiken med hjälp av skyddsglas. Lagen ska ha sitt spelarbås på samma sida av mittlinjen som de har sina utvisningsbås och spelarbåsen ska vara separerade från varandra. Alla dörrar i sargen ska öppnas utåt från rinken sett. För detaljerade anvisningar, se Regelbok Anläggning. 3.2 UTVISNINGSBÅS Utvisningsbåsen ska vara försedda med sittplatser avsedda till spelarna som är utvisade. Lagen ska ha varsitt utvisningsbås, vilket ska vara belägen på motsatt sida av rinken mot spelarbåsen och på samma planhalva som respektive lag har sitt spelarbås. Lagen ska inte byta utvisningsbås under matchens gång. Utvisningsbåsen ska vara 4 meter långa och 1,5 meter breda och avskilda från publiken med hjälp av skyddsglas. Båda utvisningsbåsen ska vara likadana för båda lagen och endast en dörr till rinken får finnas vid varje utvisningsbås. Denna dörr ska vara belägen i den neutrala zonen. Endast strafftidtagaren har rätt att öppna dörren till utvisningsbåsen. Endast officiella matchfunktionärer, domare och utvisade spelare får uppehålla sig i utvisningsbåset. För detaljerade anvisningar, se Regelbok Anläggning. REGEL 4 – SIGNAL- OCH TIDSANORDNINGAR 4.1 SIGNALANORDNINGAR Arenan ska vara utrustad med en signal som ljuder automatiskt vid periodslut. Om denna signal av någon anledning går sönder eller inte ljuder automatiskt vid periodslut, ska perioden ändå bedömas vara slut om matchklockan anger att tiden har löpt ut. För detaljerade anvisningar, se Regelbok Anläggning. 4.2 TIDSANORDNINGAR Arenan ska vara utrustad med en elektronisk matchklocka i syfte att informera publik, spelare, ledare och domare alla nödvändiga tidsangivelser så som återstående tid i perioden, återstående tid av utvisningar, periodpaus etc. Tiden för såväl period som utvisningar ska visas som återstående tid, dvs. nedräkning. Tiden ska visas som tiondelar av en sekund under den sista minuten av periodtiden.1) Tiden ska mätas från det att pucken släpps vid ett nedsläpp till dess att spelet blåses av eller till dess att pucken går in i mål. För detaljerade anvisningar, se Regelbok Anläggning. 1) Tillämpning: Liga/förbund kan anvisa att matchtiden ska mätas från 00:00 och uppåt i stället. SIF rekommenderar dock att matchtiden räknas med nedräkning.