Spelregler för ishockey 2022-2023

145 AVDELNING 10 (iii) Utvisad spelare som inte har avtjänat sitt straff får inte utföra straffslag. Utvisad spelare ska vara kvar i utvisningsbåset eller i omklädningsrummet. Ovan gäller även för spelare som avtjänar ett lagstraff, en kvittning eller som av annan anledning inte får delta i spel. (iv) Bortalaget lägger den första straffen. (v) Målvakterna från respektive lag får bytas mellan straffslagen. (vi) Straffslagen utförs enligt Regel 24. (vii) Lagen utför tre straffslag vardera. Lagen lägger varannan straff. Om ett avgörande sker tidigare, exempelvis 3-0, ska inte resterande straffslag slås. (viii) Om resultatet är oavgjort efter tre straffslag, ska straffslag utföras enligt sudden-death, med samma eller nya spelare. Turordningen ska inte skiftas inför sudden death-straffarna. Samma spelare kan användas för straffslagen i sudden-death. Det lag som först har gjort flest mål, efter lika antal straffslag, har segrat. (ix) Protokollföraren ska anteckna alla spelare som lägger straffslag och de målvakter som deltar, samt utgången av straffläggningen. (x) Endast det avgörande målet räknas in i slutresultatet. Målet krediteras den spelare som gjorde det avgörande målet, och den målvakt det berör. (xi) Under straffslagen ska alla spelare som inte deltar i straffslaget befinnas sig antingen i utvisningsbåset, spelarbåset eller i omklädningsrummet. Målvakt som ska försvara kommande straffslag får placera sig i hörnet av zonen istället för i spelarbåset. 84.5 OVERTIME – SLUTSPEL Om en match är oavgjord efter tre perioder i en slutspelsmatch, ska matchen avgöras med overtime. Vanlig paus ska genomföras och matchen ska spelas vidare i perioder om 20 minuter tills nästa mål görs.68) REGEL 85 – PUCK UR SPEL 85.1 PUCK UR SPEL Om pucken lämnar spelytan genom att antingen helt passera sargen eller skyddsglaset, genom att träffa något hinder ovanför isen förutom sargen eller skyddsglaset, genom att orsaka att skyddsglaset, belysningen, tidsanordningen eller dess infästningar att gå sönder, ska efterföljande nedsläpp ske på närmsta nedsläppspunkt i den zon varifrån pucken sköts eller studsade ur spel. Om domarna bedömer att pucken gick ur spel genom ett skott eller en studs från neutral zon eller en ytterzon, ska nedsläppet ske på närmsta punkt där pucken sköts eller studsade, där felande lag inte får någon spelmässig fördel. Om pucken lägger sig tillrätta ovanpå sargen, ska den anses vara i spel och kan spelas med klubban eller händerna. 68) Tillämpning: Administratören kan utfärda andra regler för längd på overtime samt för paus innan overtime.