Sommarmagasin 2025

9 UNG OCH CHEF tivera unga chefer att stanna och utvecklas i sin chefsroll som att få dem att söka sig till chefsrollerna, säger Christina Björklund. Uppskattning, feedback, flexibilitet och förtroende från överordnade är sådant som de unga cheferna nämner för att vilja stanna kvar i sin roll. – Balansen mellan arbete och privatliv är otroligt viktig för den här generationen. När den inte finns väljer många att lämna sin position eller att inte ta på sig ett ledarskap alls. Andra utmaningar är åldersrelaterade kulturkrockar, åldersdiskriminering av typen ”du är så ung, kan du verkligen göra det här?” samt de svåra samtal som man ibland måste ta som chef. – Bristande erfarenhet och bristande stöd från den egna chefen gör det svårt för många unga chefer att ta dessa svåra samtal med sina medarbetare. Jag tror även att det handlar om en känsla av att ens roll och befogenheter är otydliga. Flera av de unga cheferna i studien sa att de upplever sig ifrågasatta. – De tyckte att de måste jobba dubbelt så hårt för att bevisa sig, vilket skapar en osäkerhet samtidigt som de ställer väldigt höga krav på sig själva att vara duktiga och prestera. Nedan har Christina Björklund tillsammans med forskarkollegan Susanne Tafvelin, docent i psykologi vid Umeå universitet, sammanställt en guide med konkreta tips till organisationer som vill ta tillvara unga chefers potential. – Om du får in personer med rätt förutsättningar och om de får rätt stöd är dessa unga chefer en otrolig kraft. De kommer in med andra erfarenheter än den äldre generationen, och om vi inte fångar upp det mister organisationen och samhället väldigt mycket kunskap, säger Christina Björklund. Det här är en artikel från Afa Försäkrings tidning Trygg på jobbet. SÅ KAN NI UNDERLÄTTA FÖR UNGA CHEFER 1. Sträva efter att bygga en trygg kultur där chefer vågar testa och misslyckas. Ju öppnare en organisation är, desto lättare är det att utvecklas och våga fråga efter stöd och hjälp. 2. Gör chefsrollen tydlig så att det inte råder några oklarheter kring ansvar, mandat och förväntningar på den unga chefen. 3. Många unga chefer är kunskapshungriga. Skapa tid och möjlighet till reflektion. Avsätt gärna en stund varje vecka för att kunna gå på kurs, läsa eller förkovra sig på annat vis. 4. Ge löpande, konstruktiv feedback. Det måste inte alltid vara så formellt. Att bara byta några ord och få guidning på vägen räcker ofta långt. 5. Mentorer är viktiga stöd och bollplank när man är ung och oerfaren i sin chefsroll. Men glöm inte att även mentorn måste ha inställningen att den personen kan lära i dialogen med den unga. 6. Som chef till en ung chef – se till att du finns där för att bolla och stötta. Både formellt och mer informellt, vid fikat, i korridoren eller vid skrivbordet. 7. Hjälp dina unga chefer att träna på svåra samtal. När man är ung och saknar erfarenhet av svåra, personalrelaterade frågor är det viktigt att få träna på detta för att utvecklas i sin chefsroll. 8. Uttryck tydligt att ni gärna ser att unga personer söker ledande rollpositioner. 9. Var tydlig med vilka utvecklingsmöjligheter er organisation kan erbjuda den unga chefen. »BALANSEN MELLAN ARBETE OCH PRIVATLIV ÄR OTROLIGT VIKTIG FÖR DEN HÄR GENERATIONEN«

RkJQdWJsaXNoZXIy MzE5MDM=