RuntOm vinter 2024

128 RUNTOM. MAGASIN GIDEÄLVDAL startade baka på heltid och efter att ha fått en innovationscheck på 50 000 kr, så kunde hon skaffa arbetsredskap för att permanenta barkbrödet i sin verksamhet. Så det bröd som har flera tusen års anor hos samer och sedan blev livsnödvändigt under nödåren 1867-68 fick en ny renässans. Ingrid fick pris som Årets företagare inom gröna näringar i länet 2009 och barkbrödet gav stor genomslagskraft för hennes bakningsverksamhet genom artiklar och inslag i olika media. Efter några år i Björnås där bageriet kombinerade med att sälja antikt, så insåg Ingrid att det inte räckte med några få sommarmånader för att få ordentlig snurr på verksamheten. – 2010 blev ett hus till salu Ullånger där det varit lanthandel och jag fick köpa huset, säger hon. Så verksamheten flyttades till Ullånger där jag har bageri och café nere och bor uppe. Ekologiskt ligger mig varmt om hjärtat, så jag har kört ekologiskt från allra första början och säger nej till bekämpningsmedel och konstgödsel, fortsätter Ingrid. Sommarstugeägarna hittar hit från påsk och framåt över hela sommaren och turister från Tyskland och Nederländerna kommer på sensommaren när de har semester. – Nu har jag öppet en dag i veckan, på tisdagar och det kommer mycket folk och är ofta kö här, säger en leende Ingrid. Det behövs två dagars bak för att ha öppet en dag, så det blir mycket jobb ändå, trots att jag trappat ned lite. Småkakor, mjuka kakor, frukostbröd, surdegsbröd på råg och vete och vetebullar med olika smaker är en del i Skogs-Hildas sortiment. – Barkbrödet är mycket efterfrågat under sommaren och tunnbröd och hällakakor som jag bakar i min bagarstuga i Rullnäs säljer jag också här, fortsätter Ingrid. Jag har satsat på att det ska vara mysigt här och inredningen är i gammaldags stil och kunderna kan var säkra på att kaffet alltid är nybryggt just för dem. Nöjda kunder och kontakten med dem är förstås viktig för Ingrid, men hon gillar också att delta i SM i Mathantverk och har genom åren vunnit många medaljer. – Min första medalj var silver, som jag vann 2008 i klassen Hårt knäcke, berättar Ingrid. 2016 blev det SM-guld för hennes barkbröd och sammanlagt har det hittills blivit 14 guldmedaljer. Årets SM i Mathantverk avgjordes i Växjö 19-20 september och Skogs-Hilda tog där två medaljer. Ett silver för sitt hårda korntunnbröd i klassen Hårt tunnbröd och ett brons för sitt tidningsbröd i samma klass. När det nu nalkas juletider, så märks det även hos Skogs-Hilda och bakningen får förstås mer julinriktning. – Efter lite ledighet i höst, så öppnar jag igen kring första advent, säger Ingrid. Då blir öppet som vanligt på tisdagar, liksom på skyltsöndagen. Bröd med julanknytning blir då julvört, saffransbullar, lussekatter, pepparkakor och saffranssemlor. Tiden går sedan fort och efter nyår är det dags för de vanliga semlorna. – Sedan kör jag vidare så länge det känns fortsatt kul, jag orkar med och kunderna uppskattar det jag bakar, säger Skogs-Hilda. ”Sav och bark, gör mig stark” är Ingrids motto, så förhoppningsvis kommer hon att orka länge än. ■ TOMMY THELIN 

RkJQdWJsaXNoZXIy MzE5MDM=