Runtom Stornummer Vinter 2021
147 RUNTOM. MAGASIN GIDEÄLVDAL Nisses lyxiga choklad Till 4 koppar: 8 dl mjölk 100g mörk choklad (70% kakao) 2 tsk rörsocker Till snögubbarna: 12 marshmallows Saltapinnar brutna i 16 mindre bitar Smält choklad (Måla knappar och ansikte med en tandpetare) 4st mindre godisar att använda som näsa 1. Häll mjölk i en kastrull. Tillsätt grovhackad chok- lad (vill man kan man även lägga till en vaniljstång). Värm under omrörning så att chokladen smälter. Låt inte chokladen koka, den ska bara sjuda. Smaka av med socker. 2. Dra av kastrullen från värmen och låt den svalna något. Häll upp i koppar och toppa med vispad grädde och snögubbe - servera genast. Här behöver man hjälp av en vuxen, jag är förvisso 150 år, men det kändes ändå skönt att få hjälp av verksam- hetsledaren. 1. Blanda 2 dl socker, 2 dl ljus sirap och 2 dl vispgrädde i en tjockbottnad kastrull. 2. Låt koka upp, rör lite då och då 3. Låt koka ca 20–45 minuter till smeten blivit seg 4. Placera ut knäckformarna 5. Gör kulprovet för att se när knäcken är klar. Det innebär att man tar en liten klick av smeten i ett glas kallt vatten och se om du lätt kan forma smeten till en kula. Då är det klart! 6. Knäcksmeten ska nu fördelas i knäckformarna. 7. Låt knäcken stelna i rumstemperatur (eller ställ dom kallt – då får man provsmaka fortare) 8. Förvara i burk med smörpapper mellan lagren så att knäcken inte kladdar ihop Nisses juleknäck Vi hjälper dig hitta den rätta julbelysningen till ditt hem! Öppettider mån-fre 10.00-18.00, lör 10.00-15.00 Nygatan 10, Örnsköldsvik • 0660-211 677
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MzE5MDM=