Runtom Stornummer Vinter 2021
RUNTOM. MAGASIN GIDEÄLVDAL Omtyckt julbord i Leding I nästan 20 år har Leding bygde- gårdsförening bjudit in till julbord i sina lokaler i ideell regi. Det hela började med en tradition av julgröt kopplat till en barnverksamhet som föreningen arrangerade där idén om att prova erbjuda ett familjärt julbord lyftes fram. Det gick från tanke till verkstad och till en början erbjöds en sittning. Då initiativet var populärt och efterfrågan har ökat har föreningen år för år försökt möta detta och erbjudit två, tre, fyra sittningar. D et brukar även ha blivit en till två extrasittningar varje år utifrån efterfrågan från olika större grup- per av föreningar eller företag. Julbordets popularitet har gjort att många av de som bokar in sig kommer från andra orter och ej i huvudsak personer från närliggande bygden som föreningen nog tänkt att det från början skulle vara. Vilket sätter bygden på kartan! Framgångsreceptet verkar till störst del vara de driftiga, erfarna och öppensinnade ideella krafterna som är engagerade i föreningen. Dessa personer bor i regel i Leding, Torsbacken, Björna eller närliggande byar men även tidigare bybor och medlemmar på andra orter hjälper till när det vankas julbord. Det finns bland annat en festkommitté, städkommitté, vaktmästare och en "ryggrad" inom föreningen som gör arbetet runt julbordet för alla engage- rade enklare. Var sak har sin tid och plats och det krävs mycket arbete för att varje sittning ska bli så bra som dem är. Erfarenheten inom föreningen gör att planeringen och genomförandet flyter på. Genom åren har många olika kon- cept hunnit bli testade och finslipade så helt smärtfritt har det ej alltid varit. Genom åren har föreningen gjort investeringar såsom bland annat låtit köket i bygdegården byggas om till ett godkänt kök utifrån hygienkraven för hantering av livsmedel, man har även byggt till ett kylrum vilket förenk- lat mycket i arbetet med julborden. Tidigare lånades kylskåp in från bybor och föreningsmedlemmar för att få plats med all mat ute på bron. Numera slipper man den samordningen och kylrummet har även öppnat möjligheter för servering av andra typer av rätter. Det mesta av den mat som serveras är hemlagad i bygdegårdens kök. Flitiga pen- sionärer ses under ett flertal veckodagar och på kvällar/helger möts de övriga medlemmarna för att tillaga och förbere- da. Vid varje sittning finns två bord med smörgåsmat i form av kött och fisk såsom strömming, sillar, inkokt lax, gravad lax, tjälknöl, pajer m.m., ett bord för varm mat innehållande bland annat inbakad brie, grisfötter, janssons frestelse, prinskorv, revbensspjäll m.m. Det finns även bord för bröd samt två efterrättsbord. Numera håller föreningen en sittning per dag, i år är det lördagar och sönda- gar under första och andra advent. Man välkomnas av tomten ute på gården som erbjuder glögg, kokad i kittel över öppen eld, därefter välkomnas man in och får slå sig ned enligt bordsplacering. Det sker lotteriförsäljning och vinsterna går att beskåda under sittningen. Julbordet serveras och efteråt får barnen hjälpa till att dra vinnarna i lotteriet. Vinsterna delas ut och tomten kommer på besök innan kvällen lider mot sitt slut. Samtidigt som kvällen rundas av för gästerna och julbordet dukas bort tar planeringen av kommande sittningar vid. Alla kan bidra med något och generatio- nerna kompletterar varandra. Julbordet är så mycket mer än själva sittningarna - arrangemanget är en jultradition som skapar en viktigt social samvaro. Detta är särskilt viktigt efter den tid som varit. Med öppna armar välkomnar föreningen nyin- flyttade, inbitna och utflyttade Gideälv- dalsbor att bli en del av gemenskapen. • TEXT OCH BILD: REGINA BERGMAN 134
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MzE5MDM=