94 RUNTOM. GRUNDSUNA TIDNING och det är ytterst ovanligt att en rätt återkommer på menyn, som ofta är säsongsbetonad. Maten ska göras från grunden och halvfabrikat tolereras icke! Alla i gruppen har fallenhet för olika moment i matlagningen och tillsammans är dom ett väloljat maskineri i köket. Mat-gubbarna har också genom åren tagit på sig att laga mat till större sammankomster, bland annat julbord för 140 personer, diverse jubileumsmiddagar samt PRO-luncher. En-två gånger om året lagas dessutom trerätters middag där även respektive blir inbjudna. När jag frågar herrarna om dom har några extra bra minnen av någon rätt så är det just förberedelserna för de stora julborden som sticker ut lite extra. Åke har en fäbless för gratänger, som han tycker ofta blir väldigt bra (bara han slipper skala potatis!). Mats minns ett antal fiskrätter som man fått till riktigt bra, bland annat abborrfilé. Det märks verkligen under intervjun att dessa gastronomiska utsvävningar på måndagarna är något som uppskattas i gruppen och den ena historien avlöser den andra, som t.ex. när det saknades Luciatåg vid ett julbord som herrarna lagat maten till. Helt sonika tog dom på sig att avhjälpa problemet och levererade en improviserat gubb-luciatåg till gästernas stora förtjusning. Eller när Dan-Erik räknat lite för snabbt på antalet gäster på ett julbord och kom fram till att det kommit 43 gäster fler än vad man förberett mat till…. Men gästantalet, efter en ganska stressfylld stund, faktiskt visade sig stämma när man kontrollräknade. Även om herrarna börjar bli till åren finns inga planer på att sluta laga mat på måndagarna och förhoppningsvis kan vi göra en uppföljande artikel om 20 år till.■ TEXT: HÅKAN GUNNARSSON FOTO: HÅKAN LARSSON
RkJQdWJsaXNoZXIy MzE5MDM=