Runtom sommar 2021

122 RUNTOM. GRUNDSUNDA TIDNING det till för att användas. Hon uppmanar alltid till att keramiken ska nyttjas och inte ställas in i skåpet. – Det låter så Ernst, men jag tycker om det som är enkelt. Tidlöst. Enkla former och inte för mycket krusiduller. Hon menar också att hon är en extremt praktisk person som gärna skapar utifrån vad som fattas hemma. Mycket är behovsbaserat och ska nyttjas i hemmet. Hon berättar bland annat om när barnen plockade jordgubbar och durkslagen kändes för stora när skörden endast blev 7 jordgubbar. Då skapade hon en mindre. – Keramik är en känsla för mig. Det är lite som vällagad mat. Ju mer tid man lagt i det, desto trevligare. Vi äter sam- ma frukost varje dag, men det blir en annan dimension i en handdrejad skål. Anna-Karin har även med åren arrangerat egna keramikkurser – något som varit väldigt uppskattat. I nuläget är det dock på is på grund av pandemin. Men hon pratar varmt om hur häftigt att ett så mjukt material blir hårt. Keramik är trots allt ett otroligt gammalt material som folk skapat av i årtusenden. En del går kursen för sitt genuina intresse till hantverket, andra av nyfikenhet. Men Anna-Karin hämtar stor inspiration från de som kommer. – När man hållit på ett bra tig finns mycket ”do’s and dont’s, men det behöver inte vara så. Många får utlopp för sin kreativitet och känner inte prestationskrav, då tänker jag; ja, så kan man också göra. Det är trots allt något helt annat när en person har skapat något själv. Ett hantverk som plötsligt får bära en histo- ria och nå den nya nivån. – En tråkig gröttallrik blir sjukt god i en skål man gjort själv. ■ ROBIN HÖRNKVIST

RkJQdWJsaXNoZXIy MzE5MDM=