Runtom Stornummer-sommar 2022

136 RUNTOM. GRUNDSUNDA TIDNING – Det var först ett litet utrymme med bara ägg, men sedan byggde vi ut. En del jagade vi efter och en del kom och ville sälja i boden, säger Fredrik Nylander. Tittar de tillbaka på tiden kan de tveklöst vara överens om att responsen varit god. Peter och Fredrik köper själva in produkterna och säljer det vidare. Till stor del handlar det om lokalbor, men en hel del kommer även utanför Grundsundas område. – Vi har en del som passerar oss på sommaren. Ibland stöter vi på folk från till exempel Nätrabygden och ibland en och en annan turist. Men vi har också en kvinna som åker varannan månad från Dannero för att köpa ägg, berättar Peter. I tider som dessa har lokalproducerat fortsatt växa och intresset för att handla lokalt är troligen större än någonsin. – Det är ändå få livsmedel som finns möjligt att köpa på plats hos producenterna. Ibland kan det dyka upp någon enstaka, men vi känner oss lite unika med Äggboden, säger Fredrik. – Äggen är ju också bättre såhär. De är dagsfärska, även om de har lång hållbarhet. Många ägg som köps på affären har färdats långa vägar för paketering och sedan försäljning. Här kommer de direkt från hönseriet, förklarar Peter. Nu ser de båda fram emot en härlig sommar och många besök i Äggboden. Passerar ni längs med E4:an tar det inte mer än någon minut att göra en avstickare till Banafjäl för göra ett besök och kanske ett köp eller två.■ ROBIN HÖRNKVIST  Peter och Fredrik framfor valkomstskylten.

RkJQdWJsaXNoZXIy MzE5MDM=